на живо

Нежните юмруци на Калина и Алисия (ВИДЕО)

Запознайте се с две безстрашни момичета в света на кикбокса

Нежните юмруци на Калина и Алисия (ВИДЕО)

Те са талантливи, смели и имат една цел - да покоряват световните върхове в кикбокса. Само на 15 години, а вече носят успехи за България и печелят титла след титла. Запознайте се с Калина Бояджиева и Алисия Сусанина. Две безстрашни момичета в света на кикбокса, които с талант и дисциплина смело сбъдват мечтите си.

Те са част от националния отбор за кадети, който покори Европа в края на миналата година на шампионата в Будва. Тогава България спечели 61 медала, 23 от които златни. И младите кикбоксьори показаха, че са едно талантливо поколение, което вече има шанса да преследва и олимпийската мечта, защото спортът им беше приет в семейството на най-силния спортен форум в света.

На европейското първенство в Черна гора Калина Бояджиева, която е част от столичния клуб "Масару", слуша българския химн не един, а цели четири пъти. В един ден тя триумфира с трите златни медала в леките стилове, както и с титлата в отборната надпревара.

"Когато спечелих и третото злато, беше много приятен момент. Това е най-приятният момент, който можеше да изпитам на състезание", казва Калина.

Въпреки крехката си възраст, тя знае кои са най-важните качества, за да успееш:

"Да си добре физически подготвен, да имаш достатъчно техники, които можеш да използваш. Разбира се, атлетичност, бързина и много мисъл."

15-годишната Калина е висока 186 см и още с излизането си на татамито всява респект в своите съпернички. Възпитаничката на треньора Иво Деспотов няма загуба от близо 3 години и печели победа след победа. Началото обаче не е било лесно.

"Тя беше едно малко, буйно детенце със страшен инат, много трудно успяхме да се сработим, но това вече улегна с годините и сега се разбираме доста добре. Вече всичко върви чудесно”, споделя Деспотов. И допълва, че ръстът е предимство, но резките ѝ удари просто стъписват противниците за миг, което е решаващо в нейна полза.

Заради високия си ръст Калина тренира и волейбол в "Левски", където също постига успехи. Получава повиквателна за националния отбор по волейбол до 17-годишна възраст, а сега е и в разширения състав до 19 години. С какво единият спорт помага на другия?

"И в двата реакцията е най-важна. Или реакция към топката, или реакция към действията на противника. Бързината в двата спорта също е важна”, категорична е Калина.

Да дебютираш на голям шампионат и то с титла! Тази мечта постигна 15-годишната Алисия Сусанина от клуб “Патриот” Дупница, която вече е европейска шампионка в своята възраст в тежките стилове на ринг в категория до 60 кг.

"Моментът, който ми се запечата в съзнанието, е финалната среща, когато знаех, че съм победител. Когато ти вдигнат ръката и знаеш, че си си сбъднал мечтата, е много приятно чувство”, спомня си Алисия.

Най-голямото ѝ оръжие е нейната сила, заради която съперничките йѝнямат шанс на ринга.

"Изисква се много голяма воля и много голяма дисциплина. Да станеш сутрин рано,  да отидеш да тренираш, докато всички спят до 11-12 часа. Аз ставам в 7 часа и тренирам", казва тя.

Алисия избра кикбокса , заради брат си, който също тренира този спорт.

"Още от малка, докато момичетата си играеха с кукли, аз играех футбол с момчетата. Брат ми беше кикбоксьор и той ме запали по този спорт. Така се озовах в залата в Дупница"

Според Алисия амбицията за победа те води към успеха, а най-големият ѝ мотиватор  е треньорът й Кирил Чакъров. Той разпознава таланта в нея още щом я вижда за първи път.

"Очаквах да вземе медал. Винаги си мечтая и тръгваме за златото, целим се в най-високата точка и се получи. Чувството е уникално, това нещо не може да се купи с пари, трябва да се изживее. Още на първата тренировка видях, че е доста силна, доста добре сложена, здрава, много здраво удря. Мога да ви кажа, че половината момчета в залата ги превъзхожда по сила и е доста нахъсана и доста агресивна, което го показва само в залата и на ринга. Извън залата е едно обикновено момиче. Даже ако я видите с очилцата може някой да се обърка. Най- важното е да вярва в себе си и в нас, и да знае, че винаги ще сме зад нея и в хубави, и в лоши моменти. Ние сме едно семейство”, казва треньорът.

Кирил Чакъров споделя, че спортът има възпитателна цел и помага за борбата с агресията при децата.

"Ние контактуваме и с техните учители. Знаете, че в бойния спорт си трябва доста контрол. Не трябва да се изкарва агресията извън залата, което не се случва при нас. Мога да ви кажа, че са идвали доста проблемни дечица в залата и след като започнат да изливат агресията на ринга и по време на тренировка, след това се поправят и виждат, че не е хубаво да нараняваш човек”, категоричен е треньорът на европейската шампионка.

Калина и Алисия вече смело гледат към световния, но и към олимпийския връх, защото Международния олимпийски комитет прие кикбокса в своето семейство.

"Надяваме се съвсем скоро да стане ясно кога ще има квалификации и на кои олимпийски игри точно ще се включи кикбоксът. И се надяваме талантите, които имаме в момента, да успеят да участват", споделя Иво Деспотов и пожелава на Калина и на всички да са здрави, да нямат контузии, за да могат да постигнат целите си, а те са най-високите.

Алисия Сусанина пък вярва, че ще спечели световната титла:

“Това го искам страшно много и работя усилено върху реализирането на моята мечта"

Сега всички погледи са насочени към световното първенство за деца, юноши и младежи. Шампионатът ще се проведе през септември в Ирландия, а всички вярват, че българският отбор отново ще предизвика фурор с успехите си.