на живо

Нина Рангелова пред bTV: Чашите с хапчета са още от 90-те (ВИДЕО)

"Знам за заплашвани национали, чух за миришещи на алкохол шефове"

Нина Рангелова пред bTV: Чашите с хапчета са още от 90-те (ВИДЕО)

Поредни шокиращи разкрития за практиките в националния отбор по плуване. Направи ги трикратната участничка на олимпийски игри Нина Рангелова. В интервю за bTV тя алармира за заплахи към състезатели, както и за недопустимо поведение от шефове на федерацията в присъствието на деца.

Рангелова, избирана девет пъти за плувец №1 у нас, изрази пълна подкрепа към хванатите с анаболния стероид станозолол Светлозар Николов, Благой Панайотов и Здравко Баблаков. Скандалът се разрази във вторник след разследване на bTV. Ръководителите на централата хвърлиха вината върху националите. Те от своя страна са категорични, че са приемали единствено медикаментите, предоставени им по време на лагерите с тима.

"Много ми е жал за момчетата. Посветили са целия си живот на плуването. Познавам Светлозар и родителите му - той реши да остане в България, въпреки че имаше оферти да замине за Щатите с пълна стипендия. Тук му бяха обещали да го военизират, да получава доста голяма заплата. Казваха му, че камъкът си тежи на мястото - същите неща, които говореха и на мен преди 12 години. Остана заради техните обещания, а точно това решение му коства цялата кариера", заяви Рангелова, която живее отвъд океана от 2010 г.

"Надявам се, че с надигането на цялата плувна общност ще помогнем по някакъв начин на тези момчета за облекчаване на потенциалното наказание. Наказание, което ще трябва да изтърпят заради грешката на някой друг. Те нямат никаква вина за приемането на някакъв примитивен анабол. Специално Зарко плува 400 м съчетано - на него не му трябва мускулна маса, няма логика да приеме този анабол умишлено. Напълно съм сигурна, че и тримата не са знаели за допинга", допълни Рангелова, която подкрепи и онлайн петиция в подкрепа на трима уличени състезатели.

Снимка: Снимка: Алекс Филипов / BgSwim.com

Бившата националка, която все още държи куп държавни рекорди /100, 200 и 400 м свободен стил в малък и голям басейн, 200 м съчетано в голям басейн, 4 по 50 м смесена щафета и 4 по 50 м щафета свободен стил/, зададе своите въпроси към ръководството на федерацията. Тя призова и за пълно разследване от страна на министерството на младежта и спорта.

"Не е нормално три момчета от три различни града, трениращи при трима различни треньори, да бъдат хванати на лагер с националния отбор. И това е 100% от пробите, които са взети този ден. Защо точно тези три момчета са хванати с допинг? Защо не са тествани повече хора? Защо няма тествани хора от София? Има ли привилегировани в националния отбор? Има ли хора, които са били предупредени? Имам данни, че на определени хора им е казано да пият повече вода на следващия ден - след като неофициално са излезли данните. На други състезатели им е било казано да се покрият. Защо? Кой е виновен? Нека виновните проявят достойнство, да излязат и да кажат, че това, което се случва, не е по вина на състезателите."

"Нещата не трябва да се потулят. Някой трябва да поеме вината и това не са момчетата. Те са взимали добавки само и единствено от националния отбор. Защо им се дават витамини в чашки? Така ни ги даваха още през 2005 година на Белмекен. Това е практика още от 90-те в националния отбор. Никой не може да ме убеди, че на доктора му е по-лесно да слага витамини в чашка два пъти на ден, вместо да даде цялата запечатана опаковка на състезателите и те да ги приемат както е по схемата. Според мен всичко това се прави, за да се пестят пари от витамини и може би с тези пари да се случват и други неща".

"Заминах за Щатите през 2010 г. и дотогава такава беше практиката на лагерите. Отиваш в стаята на доктора след вечеря, взимаш си хапченцата, пиеш ги. Дори и да питаш какво има в тях - те ти казват "Какво те интересува!" Или пък - ето ги там опаковките, виж ги. Обаче дали наистина от тези опаковки са давани хапчета... Няма как да знаеш. И се доверяваш сляпо на хората, които би трябвало да ти помогнат да успееш в спорта".

"Знам, че са заплашвани състезатели, че ще им бъде спряно финансирането, ако не отидат на определен лагер. Заплашвани са състезатели, че няма да им дадат да си подпишат договорите, ако заминат да учат в Щатите. Всеки трябва сам да решава къде да тренира, но определени състезатели нямат този избор".

"Прибрах се в България през октомври и масово чувах за новото ръководство на федерацията, че се появяват на състезания, миришещи на алкохол и цигари. Между деца, треньори, родители. Това е на много ниско, дори на нулево професионално ниво. Как се очаква децата и треньорите да бъдат ръководени от такива хора?"

Рангелова призова и за промяна в българското плуване, като подчерта, че тя е ужасно закъсняла. "Промяната трябваше да стане преди 10 години. Тя трябва да дойде от млади хора с амбиции и качества, с визия за света. Да знаят как да накарат децата да тренират плуване. В България има хора, които могат да го направят."

Ако и Б-пробата на Светлозар Николов, Благой Панайотов и Здравко Баблаков се окажат положителни, тримата най-вероятно ще получат 4-годишни наказания.