на живо

Олимпийски игри и още - наследството на 2020 г. (ВИДЕО)

Спортната 2021 г. е изпълнена с богата палитра от събития, които пандемията отложи

Олимпийски игри и още - наследството на 2020 г. (ВИДЕО)

Спортната 2021 г. е изпълнена с богата палитра от събития, оставени като наследство от последните 12 месеца. Пандемията с COVID-19 доведе до отлагане на олимпийските игри в Токио. Това коства на Япония допълнителни 3 млрд. долара.

Бюджетът за провеждането на Игрите това лято надхвърля 15 млрд. долара. Форумът ще посрещне близо 11 000 спортисти. Организаторите са убедени, че Игрите ще се проведат това лято.

Отложено с година бе и европейското първенство по футбол. След дълги дискусии, от ФИФА обявиха окончателно, че турнирът ще запази първоначалната си идея да се проведе в 12 различни страни, въпреки рисковете от разпространението на заразата.

Все още от футболната централа не упоменават точната сума на финансовите загуби от отлагането на Евро 2020.

През 2020 г., за първи път от 75 години, легендарният тенис турнир "Уимбълдън", не се състоя. Освен разрастващата се пандемия, надпреварата не се проведе и заради специфичните си изисквания. Тревната настилка не дава възможност да се играе целогодишно на "Ол Инглънд Клъб".

Въпреки че загубите се оценяват на 100 млн. лири, отлагането няма да коства нито паунд на предвидливите британци. "Уимбълдън" има застраховка срещу всякакъв световен катаклизъм, включително и пандемия.

Първият турнир от Големия шлем – Australian Open, ще започне нормално, доколкото е възможно, предвид ситуацията: с двуседмично закъснение. Причината е, че всички тенисисти ще бъдат поставени под 14-дневна карантина на влизане в Мелбърн, а квалификациите ще се проведат извън Австралия: в Доха и в Дубай.

На мачовете ще има фенове, но за целия турнир броят на зрителите по трибуните няма да надхвърли 400 000. Това е два пъти по-малко в сравнение с миналогодишното издание.

Забраната за публика осуети и един от най-известните турнири по голф – "Райдър Къп". Причината обаче не бяха организаторите, а самите голфъри. Те заявиха своята твърда позиция, че няма да участват, ако няма публика. Принудени от поставения ултиматум, отговорните за надпреварата между най-добрите голфъри от Европа и САЩ обявиха, че състезанието ще бъде изместено за 2021 г.

Лош късмет споходи и щангистите. Европейското първенство в Москва премина през три отлагания, докато накрая бе преместено за тази година.