на живо

Отборът на добрите през 2020 г. (ВИДЕО)

Добрите примери ни даваха надежда през трудната 2020 г.

Отборът на добрите през 2020 г. (ВИДЕО)

През 2020 г. COVID-19 обедини спортисти, фенове и лекари в един отбор. Всички те бяха наясно, че можем да победим тази зараза само заедно и като един юмрук... Естествено при спазването на всички мерки за социална дистанция и за ограничаване на разпространението на вируса.

На "ринга" срещу COVID-19 се качи Тервел Пулев. Той замени боксовите ръкавици с маска и стана доброволец в столична болница. Боксьорът помагаше с транспортирането на пациенти и санитарно-хигиенни дейности при това по време на първата и втората вълна от разпространение на заразата у нас.

В доброволци се превърнаха и фенове на футболния "Локомотив" Пловдив и бивши спортисти, които подкрепиха пловдивска болница.

Свикнали сме протегнатата ръка да е към спорта. През тази година обаче привържениците на носителите на Купата на България в последните 2 сезона на няколко пъти избраха обратната посока. Сред инициативите им беше и тази в приюта на отец Иван в Нови хан. Феновете се отзоваха с голямо количество хранителни продукти, перилни препарати и осигуриха топлина за нуждаещите се.

Снимка: Facebook

В подкрепа на децата с аутизъм бившият футболист и треньор на ЦСКА и настоящ наставник на "Миньор" Перник Христо Янев се изправи срещу страховете си. Той покори най-високия връх в Западна Европа – Монблан. Причината зад това смело решение е кампанията му "Всяко дете заслужава“. Крайната цел – изграждане на терапевтичен център за деца с проблеми в развитието, който е крайно нужен у нас.

В края на годината положителна новина дoлетя и от най-добрия ни тенисист - Григор Димитров, който основа благотворителна фондация в България. Целта му е да подпомага българските деца в затруднено положение.

Снимка: Getty Images

Вдъхновение дойде и от Острова. Футболистът на "Манчестър Юнайтед" Маркъс Рашфорд поде няколко благородни инициативи. Той направи всичко възможно, за да продължи инициативата за раздаване на топъл обяд на деца от семейства с ниски доходи, дори и когато училищата трябваше да останат затворени. 

Снимка: Instagram

В края на годината пък поде кампания за насърчаване на четенето при най-малките, като издаде книга.

В борбата с COVID-19 ръка към нуждаещите се подадоха и играчите на "Ливърпул" - Садио Мане и Мохамед Салах. Мане дари 45 000 евро на родината си Сенегал, а Салах изпрати тонове с храна в родния си град Нагриг в Египет.

Снимка: Getty Images

В началото на пандемията звездата на "Ювентус" Кристиано Роналдо и агентът му Жорже Мендеш дариха 1 млн. долара на болниците в Португалия. Неговата половинка Джорджина последна примера му и също даде 20 000 евро за закупуване на предпазни средства за медиците на първа линия.

Снимка: Instagram

През тази година благотворителността за пореден път доказа, че трябва да бъде потребност и дълг - в опит за промяна в тежка ситуация.