на живо

Петър Стойчев: Много деца ще надминат моите резултати (ВИДЕО)

400 плувни надежди взеха участие в турнира в памет на Замората

Петър Стойчев: Много деца ще надминат моите резултати (ВИДЕО)

Въпреки пандемията от коронавирус, близо 400 момчета и момичета, родени между 2004-а и 2012-а година, се престрашиха да участват в най-старата плувна надпревара за подрастващи у нас.

Турнирът в памет на Стефан Попов–Замората се проведе за 22-и път, като участваха плувци от 28 клуба от цялата страна, които премериха сили на 50-метровия басейн "Спартак" в София. Заради ситуацията с COVID-19, зрители не бяха допуснати на трибуните.

Стефан Попов е един от първите български плувци. Роден през 1930-а, той е трикратен шампион на България на 200, 400 и 1500 метра свободен стил. Спечелва и плувни маратони в Черно море. Като треньор, Попов е изградил огромна част от именитите български плувци. Умира на 4 април 2004-а година.

"Щастлив съм, че въпреки всички трудности, ние отново даваме възможност на децата да се изявят и да покажат, че плувният спорт е достъпен за всеки, който иска да се докосне до него. Този път трибуните не са пълни, те са изпълнени само с деца.", сподели пред bTV Петър Стойчев.

Легендарният плувец се надява, че с присъствието си е мотивирал подрастващите да продължат да спортуват. "Винаги съм смятал, че имена от българския спорт трябва да бъдат пример за подрастващите. Именно и затова аз съм тук – като част от организационния комитет, да бъда съпричастен на това състезание. Това е най-старият плувен турнир в България. Искам с присъствието си да покажа, че когато човек се грижи за безопасността си и се старае да направи така, че децата да се чувстват комфортно, да се състезават, ние можем заедно да преодолеем тази пандемия."

Стойчев все още не е определил какви ще бъдат следващите му предизвикателства.

"Все още не знам. Искам всички да преминем през това препятствие, което ни предстои. Когато всички тези рестрикции отминат, ще бъде едно по-светло и по-ясно бъдеще за всички нас. Сигурен съм, че ще има много по-добри деца от мен. Много деца ще надминат моите резултати. Важно е да има масовост в тази възраст. И да може всяко едно дете, което се труди ежедневно, да има възможност да се изяви сред връстниците си.", добави Стойчев.

Петър Стойчев е носител на 11 поредни световни купи в плувния маратон. На 25 август 2007 г. той постави нов световен рекорд за най-бързо преплуване на Ламанша – под 7 часа за пръв път в историята. Българинът е избран за най-добър плувец в света през 2009 г., а през 2011-а, на първенството на планетата в открити води в Шанхай, печели световната титла на 25 км. Той е единственият българин, приет в Международната зала на славата по плуване. Двукратен световен шампион и световен рекордьор по плуване в ледени води.