на живо

Промяната е тук: VAR навлиза в българския футбол! (ВИДЕО)

Какви са минусите на новата система и какво мислят съдиите за нея? Отговорите от Валери Генов в предаването "120 минути" на 7 март

Промяната е тук: VAR навлиза в българския футбол! (ВИДЕО)

Една позабравена практика се завърна в българския футбол в последната седмица. Клубовете се "замеряха" с декларации, а "ябълката на раздора" беше съдийството. 

Скоро тези нападки трябва да останат в миналото. До въвеждането на системата "Видео асистент рефер" (позната като VAR) остават няколко седмици. 

Снимка: bTV

Промяната трябва да настъпи на 27 април, когато започват плейофите в Първа лига. 

"Всички очакваме с нетърпение VAR да бъде въведен в България, за да може да възтържествува правдата по футболните терени", заяви пред bTV Волен Чинков.

"Ние се готвим да си свирим нормално мачовете. VAR може да промени някоя сериозна грешка", допълва го Никола Попов.

Снимка: bTV

Един от българските съдии, които имат опит с използването на системата е Георги Кабаков. Той ръководи няколко мача в Шампионска лига и Лига Европа, където VAR се използва от 2019 г. 

Кабаков е бил от двете страни на помощния екран - като съдия на терена и в буса, където се преглеждат спорните моменти.

Снимка: bTV

"По-трудно е да бъдеш в буса. Докато на терена понякога е допустимо да се направят грешки, там нямаш право на грешка. За това и напрежението е по-голямо!", разкрива той.

4 оборудвани буса ще помагат за справедливостта във футбола.

Ще спрат ли скандалите? Песимистично настроен е Петър Петров, който е отговорник за системата у нас.

Снимка: bTV

"Ще се добавят към VAR, защото при всяко едно отсъждане един ще е победител, а другият ще мисли, че е ощетен", разсъждава той.

Кои са минусите на системата? Колко коства въвеждането ѝ? И кой скандален гол у нас от преди 17 години нямаше да бъде признат, ако системата работеше тогава?

Отговорите в предаването "120 минути" на 7 март!

Тагове:

ВАР VAR футбол