на живо

С бебе на ръце до боксовите върхове (ВИДЕО)

Колко трудно е да бъдеш майка и да следваш мечтата си?

С бебе на ръце до боксовите върхове (ВИДЕО)

Колко трудно е да бъдеш майка и да продължиш да следваш мечтата си - участие на олимпийски игри? Най-добре може да отговори на този въпрос българската боксьорка Златислава Чуканова.

В началото на 2021-а Златислава ражда своята дъщеря. Броени дни след появата на Божидара на бял свят, Чуканова се завръща на ринга:

„Родих с Цезарово сечение. Още на втория-третия ден се раздвижвах. Започнах да правя клекове. В края на месеца вече ходих на тренировки. Режимът беше следният: накърмя я, тя си спи. Аз тренирам, после пак я кърмя.“

Да бъдеш боксьорка и същевременно майка далеч не е лесна задача. Особено когато малката Божидара е само на 1 година и 2 месеца:

„Бях на тренировка с ЦСКА и я гледаше една моя приятелка. Божидара се разплака, играеше си... обаче огладня. Свалих ръкавиците, накърмих я и после се успокои. И след това продължихме да играем“.

В края на 2021-а Златислава води своята подготовка на високопланинската база Белмекен. Покрай тренировките, боксьорката се грижи и за своята дъщеря, която тогава е едва на 11 месеца.

„Питах как може да се качи малко дете, което няма годинка. Те ми казаха, че не се знае дали това е много хубаво. Обаче какво правят тези жени, които раждат по планините? Казах си: „Качвам я!“. Ноември месец я качих с баща ми, който дойде да я гледа. Беше на 11 месеца.“

От самото начало Божидара е плътно до майка си на ринга. Златислава Чуканова е категорична, че съвместяването на тези задължения е предизвикателство, въпреки помощта от страна на своя съпруг, близки и приятели:

„Изчетох много гадни коментари, че тренирам, детето… На тези хора само искам да кажа, че явно нямат мечта и явно нямат и дете. Но най-вече нямат мечта, защото според мен нищо не може да те спре от това, което искаш.“, коментира боксьорката.

Любовта към бокса връща Златислава на ринга. Въпреки всички трудности. Най-голямата й мотивация са малката Божидара и мечтата за успехи в спорта:

„Обичам бокса, много го обичам. Не мога да си представя да не тренирам. Не мога. Надявам се да стигна до олимпиада. До медал на олимпиада. Първо гледам европейско, световно – да взема медал. Досега съм имала 2 участия и не успях нищо да направя. Сега се надявам да дойде и моето време.“, добавя Златислава за своите цели в професионален план.

Колко по-различно е да водиш подготовка с дете на 1 година? Отговорът на Златислава е красноречив – трудно е, но същевременно приятно:

„Много е голяма разликата. Преди ставам сутрин, тренировка, почивчица. После тренировка, после пак почивка. Сега ставам, тренирам. Детето, после тренировка, пак детето. Това ми е почивката. Като ти се усмихне детето ти, като е щастливо. Това е най-хубавото нещо. Сега пък не си го представям живота без нея. Сигурно тя може вече без мен, но аз без нея не мога. Толкова съм свикнала, че искам тя да е постоянно с мен. Трудно ми е, но го правя, защото по-добре се чувствам. Няма да се чувствам добре, ако не го правя. Ако съм само вкъщи и с детето, няма да съм добре. Няма да съм аз, ще е друг човек. Съпругът ми – той най-много помага. Подкрепя ме. На него му е най-трудно, понеже нас ни няма по един месец. Той не я вижда по един месец и му е тъжно и мъчно, но ме подкрепя.“, признава Златислава Чуканова.

С дете на ръце, Златислава е убедена, че може да стигне до боксовите върхове.