на живо

Шампионската лига и магията на химна (ВИДЕО)

Мелодията, която кара футболисти, треньори и фенове да настръхнат

Шампионската лига и магията на химна (ВИДЕО)

След по-малко от седмица, на 29 май, предстои едно от най-големите спортни събития за годината - финалът в Шампионската лига. Два английски отбора - "Манчестър Сити" и "Челси" (22:00 ч., bTV Action) ще си оспорват трофея. Освен че Великобритания е считана за родината на футбола, тя има пряка връзка и с химна на турнира. Всеки поне веднъж в живота си е чувал тази вълшебна музика, която ще чуем и в ефира ни следващата събота.

Мелодията, която кара футболисти, треньори и фенове да настръхнат. Най-разпознаваемата в спорта. Зазвучи ли на стадионите, знаем, че предстои шоу - мач по-различен, по-значим, по-голям от останалите. В един и същи час, в различни локации из цяла Европа най-големите звезди във футбола се нареждат на терена и започва химнът на Шампионската лига.

Само няколко секунди са достатъчни на футболните фенове да разпознаят химнa, който от създаването си досега не е бил променян никога.

Химнът на Шампионска лига е написан от британският композитор Тони Бритън през 1992 г., но знаете ли, че корените на мелодията датират от 18-и век? Произведението на Георг Фридрих Хендел - "Свещеникът Задок", което е в чест на коронацията на крал Джордж Втори и до ден днешен се използва в британската монархия, е в основата на химна на Шампионската лига.

Текстът е на три езика - английски, френски и немски. А репликите "най-добрите, големите отбори, шампионите" са се превърнали в емблематични за футболните фенове, които дерат гърла на стадионите точно с тези думи.

Химнът има дълга и кратка версия. Дългата е с продължителност почти 3 минути, а кратката около 40 секунди. Може да се чуе и от мобилни устройства - като тон на позвъняване или аларма за събуждане. Точно това прави една от изгряващите звезди във футбола - Арлинг Холанд, който признава, че с тази мелодия се буди всяка сутрин, защото му дава перфектния старт на деня.

Малцина са тези, които знаят текста наизуст. Тогава възниква въпросът - кое е по-грабващо - той или мелодията? Повече - вижте във видеото.