на живо

Спорт в разгара на пандемията: Маски, картонени фенове и тишина (ВИДЕО)

COVID-19 преобърна не само живота ни, но и представите ни за наслада от гледането на любимите спортове

Спорт в разгара на пандемията: Маски, картонени фенове и тишина (ВИДЕО)

Коронавирусът преобърна живота ни и разруши представите ни за време и пространство. Накара ни да забавим темпото и да преосмислим ценностите си.

COVID-19 не подмина хобитата ни. Не пожали и любимите ни спортове, които често ни карат да бягаме от реалността, и благодарение на които се пренасяме в един съвсем различен свят, в който най-важното е да отбележиш повече голове, да останеш на крака или да просто да тичаш по-бързо... от гепард.

Снимка: Reuters

С настъпването на пандемията през март, на пауза бе поставен целият ни живот, а наред с това бяха спрени и всички големи първенства по футбол, баскетбол, тенис. Безспорно, за спортисти и фенове най-големият удар бе отлагането на двата най-очаквани форума през тази година - олимпийските игри в Токио и европейското първенство по футбол.

Те са планирани за лятото на 2021-а, но финансовите загуби за организаторите са огромни. Междувременно много спортни клубове търсят алтернативни начини за своето оценяване заради настъпилата финансова криза.

През първия глобален локдаун спортът се пренесе във виртуалното пространство, където атлетите мериха силите си в алтернативни симулативни игри... и поддържаха формата си с онлайн тренировки.

В средата на май, малка глътка въздух за футболните маниаци бе подновяването на Бундеслигата, но без зрители по трибуните. Германия зададе начина, по който спортът можеше да продължи при спазването на конкретни и много строги мерки срещу разпространението на COVID-19. С изолация на тимовете, редовни PCR тестове и дезинфекция на футболната топка. Мерките дори ограничиха празненствата при отбелязването на гол, премахнаха децата-талисмани и размяната на фланелки след мачовете.

Редица страни последваха успешния пример на Германия и постепенно подновиха спортните състезания. Изключение бяха Франция, Белгия и Нидерландия, които решиха да сложат край на сезоните си преждевременно.

Постепенно започна разхлабване на мерките в целия свят, а в България това означаваше и фенове по трибуните на футболните мачове. След нов скок на заразените обаче последва редуциране на броя на феновете, преди мачовете отново да останат при закрити вратa.

Междувременно Формула 1 започна няколко месеца по-късно от предвиденото и със значително съкратен календар. Шампионът накрая бе твърде добре познат - Люис Хамилтън спечели седма световна титла и изравни рекорда на Михаел Шумахер.

Снимка: Reuters

Първите тенис мачове бяха през август, но минимално количество фенове имаше единствено за "Ролан Гарос", който заради пандемията бе отложен за септември. "Уимбълдън" пък тази година изобщо не се състоя.

А Шампионската лига... ами тя претърпя доста промени. От фазата на 1/4-финалите отборите се събраха в Лисабон, където останаха до финала, спазвайки строга изолация.

Снимка: Getty Images

Победителите в директните елиминации бяха решени в един мач, а накрая шампион стана "Байерн" Мюнхен, който за втори път след 2013 г. оформи требъл - титла на Германия, купа на страната и триумф в Шампионската лига.

Най-чаканото събитие за българските фенове бе мачът за световните титли по бокс в тежка категория между Кубрат Пулев и Антъни Джошуа.

Снимка: Lap.bg

Заради коронавируса, двубоят бе отлаган няколко пъти и вместо в средата на лятото, се проведе на 12 декември, но не на препълнен с фенове ултрамодерен стадион, какъвто е този на "Тотнъм", а в малката "Уембли Арина" в Лондон и то пред едва 1000 зрители.

2020-а приключва. Ваксинирането започна, а с него се прокрадва и надеждата, че съвсем скоро спортът отново ще бъде на живо, а от трибуните ще се чуват радостни възгласи и бурни освирквания. Точно както трябва да бъде!