на живо

Търси се: Нападател-българин (ВИДЕО)

Защо водещите футболни отбори у нас не залагат на родни футболисти в нападение?

Търси се: Нападател-българин (ВИДЕО)

Националният отбор по футбол изпрати една от най-слаборезултатните квалификации в историята си - 6 попадения в 8 двубоя. Каква е причината за тази голова немощ?

За малко ще влезем в обувките на селекционер на националния отбор. Кой може да получи повиквателна за поста централен нападател от грандовете като "Левски", ЦСКА и "Лудогорец"?

Отговорът е "Няма кой!". Проблемът датира от десетилетия, а причината е, че чужденците са титуляри в тези отбори.

В момента в "Левски" като централен нападател играе Билал Бари, преди това Найджъл Робърта, Серджиу Буш, Бабатунде Адениджи, Жоао Силва, Жуниор Мапуку, Базил де Карвальо, Гара Дембеле. Сред българите в този период са Валери Домовчийски, Венцислав Христов и Станислав Костов.

В ЦСКА в момента разчитат на голове на Жорди Кайседо, а в миналото на Али Соу, Мауридес, Фернандо Каранга, Жуниор Мораес, Янис Зику, Серджиу Буш, Мишел Платини. Българите в последното десетилетие са Мартин Камбуров и Преслав Йорданов.

В шампиона "Лудогорец" на върха на атаката в момента е Пиерос Сотириу. Преди него там действаха Якуб Швиерчок, Клаудиу Кешеру, Джонатан Кафу, Роман Безяк и Кишада. Българин на тази позиция е бил Цветелин Чунчуков.

Ще ви върнем към 6 октомври 2001 г. Тогава Чехия побеждава България с 6:0. След този шамар в националния отбор никога не са играли нападатели от "Левски" и ЦСКА едновременно. Владимир Манчев и Георги Иванов са последните примери за това. Селекционер е Стойчо Младенов.

По-богат ли е бил изборът тогава?

"Имаше, но с годините постепенно нещата затихват в тази посока. Все по-малко и по-малко качествени нападатели произвеждаме по школите", казва настоящият треньор на ЦСКА.

Снимка: Lap.bg

"Конкуренцията беше много здравословна. Имаше голямо съперничество между "Левски" и ЦСКА. Сега като че ли това малко се изгуби с намесата на "Лудогорец" в последните години", заяви Владимир Манчев, който се е ориентирал към треньорската професия и в момента е помощник-треньор на "Миньор" Перник.

Защо обаче българските клубове посягат към чужденци, вместо към българи за нападението?

Снимка: Lap.bg

"Отстъпваме във всяко едно естество. Дори във физиката. Идват футболисти без никога да са играли организиран футбол в чужбина, някои отбори ги привличат. След това ги превъртаме по два-три пъти, даже някои от тях стават звезди да фона на българския футбол", категоричен е треньорът на "Левски" Станимир Стоилов.

"Водещите отбори, които се борим за титлата на всяка цена, не можем да си позволим лукса да обиграваме даден футболист, да губим мачове заради него, само и само да го изградим. Така много треньорски глави си отиват", добавя нов щрих Стойчо Младенов.

"Нормално е специално на този пост да се търсят класни футболисти. Сещам се веднага за Жуниор Мораеш, Гара Дембеле, Клаудио Кешерю. Не е основното дали е българин или чужденец, а да се разбирате добре на терена", заяви футболист номер 1 на страната за 2019 и 2020 г. Димитър Илиев от "Локомотив" Пловдив.

Още по темата от треньорите на ЦСКА и "Левски", Владимир Манчев и Димитър Илиев вижте в следващото видео: