на живо

Те играят футбол по-добре от вас

В България има няколко дами, които лесно ще ви скрият топката

Те играят футбол по-добре от вас

Футболът е мъжки спорт. Жените не разбират от футбол. Ах, колко ни е писнало от подобни мнения.

Въпреки че претендираме, че живеем модерно и сме отворени към света, има неща, които мъжете никога няма да приемат. Като това, че има дами, които могат да им скрият топката на футболния терен!

В световен мащаб женският футбол не е новина. В България обаче той не е толкова развит, независимо от всички усилия за популяризирането му и създаването на нови школи и отбори през последните години.

И все пак страната ни може да се похвали с няколко футболистки, които играят в Европа. Най-разпознаваемите са Евдокия Попадинова, Лиляна Костова и Симона Петкова. Освен тях има още няколко родни спортистки, които са пробвали късмета си зад граница в преследването на същата мечта, която имат и връстниците им от мъжки пол - да се утвърдят сред най-добрите в играта с топка в крака.

В тази статия ще засегнем една част от тези талантливи дами с уговорката, че те всъщност са доста повече, макар и да играят само в родния шампионат.

Започваме с Едвокия Попадинова, която печели приза за най-добра българска футболистка пет поредни години. 24-годишната нападателка от Хаджидимово облече екипа на италианския "Наполи" през ноември 2020 г.

Тя е първата българка, играла в английската Висша лига и единствената с шампионска титла на САЩ.

Снимка: Lap.bg

В Англия, освен за "Бристол Академи", играе и за "Лондон Бийс" във втора дивизия. През лятото на 2016 г. получава покана да стане част от тима на "Рейсърс" в националното студентско първенство на Америка. С този отбор печели титлата и попада в идеалния състав на шампионата.

Попадинова започна сезон 2020 в датския "Олборг", като вкара един гол в четири срещи преди да премине в "Наполи".

Тя е далеч от представата за футболистка, която са си изградили мъжете. В свободното си време обича да танцува, и е луда фенка на Бионсе. Когато трябва да избира тоалет, се съветва с майка си. От нея се научава и как да се гримира, знае как и сама да си прави прическата.

Лиляна Костова е идол на много момичета у нас, които правят първи стъпки във футбола. Откритието на Лъчезар Паланков се развива в столичния "ЛП Суперспорт". 32-годишната българка е триумфирала с титлата в 4 страни - България, Полша, Кипър и Русия, и със Суперкупата на Италия с "Фиорентина".

Играла е в 7 държави и общува на 6 езика. В момента носи екипа на полския "Чарни Сосновиец". За нея това е втори престой в Полша, след като преди години се състезава за "Медик Конин".

Симона Петкова е момичето от града на хумора и сатирата Габрово. Не на шега обаче започва от малка да се занимава активно с футбол. На 16-годишна възраст за пръв път излиза на игрището с отбор. Преминава през много трудности, но не се отказва от мечтата си да стане футболистка.

След успешен престой в Италия с екипа на втородивизионния "Сан Марино", от септември миналата година се състезава за швейцарския "Лугано", където дебютира с гол. Играла е за "Лийдс Лейдис" и "Уотфорд" в Англия.

Когато не се занимава с футбол, обича да чете и пише книги, а последната й, озаглавена "Футболно пътуване", излезе съвсем скоро.

Вивиан Бесет е непознато име за футболните запалянковци по нашите ширини. Майка й е българка, а баща й канадец. Започва да тренира в Щатите, но стига до българския национален отбор благодарениe на социалните мрежи.

Завършва училище в Монтеверде, където носи капитанската лента на един от добрите американски ученически отбори - "Монтеверде Академи". Печели шампионата на щата и е избрана за най-добър защитник.

Игра в квалификациите на националния отбор на България до 19 г., а преди това беше част и от тима за девойки до 17 г., с който участва на Евро 2019. През 2020 г. трябваше да дебютира и за женския национален отбор на България, но пандемията провали мачовете.

През лятото на 2020-а 22-годишната националка на България Вени-Дона Сърбинска осъществи престижен трансфер в тима на "Катания", който се състезава в италианската Серия "Б". 

Има повече от 30 гола през последните си два сезона с екипа на "Спортика" Благоевград, редовно получава повиквателна за националния ни отбор по футбол. От есента тя отново е част от родния си тим.

2020 година започна повече от отлично за наскоро сформирания женски отбор на "Локомотив" Пловдив. "Черно-белите" привлякоха в редиците си Вероника Гоцева - капитан на един от най-добрите тимове в женското първенство през последните няколко сезона - "Спортика" Благоевград. Гоцева е известна с прякора си Благоевградската Меси. Преминала е през всички възрасти на националния отбор, а сега е дори капитан на жените. Избрана е за Футболистка на годината за сезон 2017/18 от асоциацията на българските футболистки.

"Локо" Пловдив направи много сериозна селекция с амбиция да свали НСА от върха. Освен Гоцева, в тима на треньора Ангел Славов е и единствената българка, играла във Втора Бундеслига - Николета Бойчева. Футболният й път започва в родния Бургас, впоследствие преминава в претендента за титлата "ЛП Суперспорт". В Германия защитава цветовете на "Магдебургер" и "Блау Вайс" Берлин. Преминала е през България U17 и U19, има мачове и за "А" отбора ни.

Две българки си пробваха късмета в Исландия преди пандемията, но впоследствие се завърнаха у дома. Родената през 2002 г. Гергана Илийчева вече носи екипа на "Локомотив" Пловдив, а заедно с футболистката на "ЛП Суперспорт" Биляна Пейчева играят за кратко във "ФК Синдри", където треньор е българинът Веселин Чилингиров.

В България има много талантливи девойки, които прохождат във футбола заедно с момчетата в квартала. Напоследък се забелязва положителна тенденция все по-малки момичета да карат родителите си да ги записват в отбори, където да тренират организирано.

Наред с това, вече бивши футболистки стават треньорки и приемат за своя мисия развитието на най-малките. Защото точно както при момчетата, не просто учиш едни деца как да удрят топката с външната част на крака или как да търсят свободни пространства. Учиш ги да станат добри хора и да не се отказват от мечтите си. Дори когато трябва да се борят с дълбоко вкоренените стереотипи от рода на "трябва да имаш адамова ябълка, за да играеш футбол".