на живо

От Кубрат през ада в Крим до фурор в Токио (ВИДЕО)

Това е историята на родната сензация в турнира по тенис на маса на олимпийските игри

От Кубрат през ада в Крим до фурор в Токио (ВИДЕО)

От Кубрат през украинския град Донецк и ужаса на войната в Крим, до завръщане в България и фурор на олимпийските игри. Това е историята на родната сензация в турнира по тенис на маса в Токио - Полина Трифонова.

Първият ни представител в този спорт на най-големия спортен форум от 1992-а година напуска България едва на 9-годишна възраст.

Снимка: Lap.bg

"Семейството ми се премести в Украйна. Тогава и за първи път започнах да играя тенис на маса. Първоначално не ми харесваше спортът, но след като започнах да печеля, започнах да го обиквам.", спомня си Полина Трифонова.

През 2014-а година животът я сблъсква с войната от първо лице. По това време българката живее в Донецк: "Живеех много близо до летището и то беше първото бомбардирано от военните сили. Чудех се къде да отида. Аз си мислех, че след 2 седмици ще се върна. Решихме да отидем във Варна. Още тогава ме питаха дали искам да представям България. Аз бях украинска националка, но след разговор с новия треньор на националния отбор реших да представям страната.", споделя специално за bTV Полина Трифонова.

Снимка: Reuters

7 години по-късно, тя е на крачка от участие на олимпийските игри в Токио. За японската столица българката е първа резерва и трябва да чака до последния момент, за да разбере дали ще вземе участие в надпреварата. Месец и половина преди старта, Полина получава своята квота:

"Този месец и половина очаквания дали изобщо ще ходя на oлимпиада. Аз почти постоянно мислех само за това. Струваше ми се, че светът е тенис на маса. В момента, в който разбрах, че ще ходя на олимпийски игри, се разплаках от щастие.", разказва тя.

И изненадата е налице! В рамките на по-малко от 12 часа, Полина Трифонова записва две победи, като във втората среща успява да отрази мачбол и да направи фантастичен обрат от 1:3 до 4:3 гейма:

"Сигурно никой не е очаквал, че тенисист на маса след 30 години ще дойде и ще запише 2 победи. Много ми трепереше ръката. Интересното е, че докато играех, не трепереше. Явно, когато си в такова състояние, е окей  – показах просто ръката си на треньора. Не можех да си взема раницата. Невероятно е да покажа, че и ние можем. На себе си, на всички тенисисти от България. Със сигурност мога да кажа, че след тези олимпийски игри се чувствам българка", коментира Трифонова.

Снимка: БОК

Олимпийските игри в Токио са дали възможност на Полина да обикне България. В сърцето си!

"Сега, когато видях как Мария Гроздева и Йосиф Миладинов веят знамето, патриотичните чувства се събудиха в мен. Виждайки, че до моята фамилия е знамето на България и аз съм тук да играя за тази държава, ми се заиска още повече. Искам да покажа, че и ние можем да печелим. Всички ме гледат с различни очи. Преди нямаше хай-хай. Станахме фактор в тениса на маса."

Утре сутрин в 06:00 българско време Полина Трифонова ще се опита да направи нов подвиг. Тогава е нейната среща от втория кръг на основната схема срещу Шяошин Янг от Монако. Нашата сензация в тениса на маса се надява, че въпреки ранкинга си, който е с 400 места по-нисък от този на съперничката, отново ще сътвори изненадата.