на живо

Феновете на "Левски" поискаха мажоритарния дял акции (ВИДЕО)

От Тръст "Синя България" планират създаването на ново дружество

Феновете на "Левски" поискаха мажоритарния дял акции (ВИДЕО)

Фенове на "Левски" поискаха мажоритарния пакет акции. От Тръст "Синя България" планират създаването на дружество, в което да бъдат прехвърлени 50% + 1 акция от дяловете в клуба.

През 2015-а година привържениците на "Левски" чрез Тръст "Синя България" получиха 10% от акциите на клуба, дадени безвъзмездно от тогавашните собственици - Иво Тонев, Николай Иванов и Александър Ангелов. Сега от Тръста предлагат ново прехвърляне на акции в ново сдружение. Този път обаче амбицията е фенове да бъдат мажоритарен собственик на "Левски".

Снимка: Lap.bg

Към момента основният дял е притежание на Наско Сираков - 86,6%. Предложението на "Синя България" е голмайстор номер едно в историята на клуба да прехвърли минимум 40% + една акция на ново дружество, което да бъде собственост на привържениците на клуба, а Тръстът, като миноритарен собственик, да прехвърли изцяло своите 10%.

"Идеята е това сдружение да бъде мажоритарен собственик на "Левски". Ясно е, че ще трябва г-н Сираков да даде своите акции. Това са неща, които ще бъдат изчиствани във времето. Г-н Сираков на първото Общо събрание обяви, че негов план е до 2 години "Левски" да се върне на левскарите", каза членът на УС на "Синя България" Момчил Лазаров.

Снимка: Lap.bg

Подкрепа за подобни действия има и от треньора на "сините" Станимир Стоилов. "Ние имаме някаква идея, която дайте да не се опорочава. Да се постъпи точно, че става въпрос за честност и почтеност. И Сираков има, от това което съм чул, има желание да се случи, но трябва да се събере сериозна бройка левскари - 15-20 хиляди души, за да се установи това движение", коментира Стоилов.

Дружеството, което може да се превърне в мажоритарен собственик на "Левски", към момента не е създадено. Няма внесена яснота също по какъв начин то би могло да финансира клуба и кои фенски организации със свои представители биха се включили в управлението.