на живо

За първи път от 4 години: Най-скъпият трансфер не надхвърля 100 млн. евро (ВИДЕО)

Кризата заради пандемията принуди футболните клубове да внимават с разходите

За първи път от 4 години: Най-скъпият трансфер не надхвърля 100 млн. евро (ВИДЕО)

Пандемията от коронавирус беляза и футбола през 2020 г. Влошеното икономическо състояние в световен мащаб накара грандовете на Стария континент да внимават с разходите си.

Така, за първи път от повече от десетилетие, сумата, платена за 10-те най-големи трансфера през последните 12 месеца, е по-ниска от предходната година.

Десетте най-скъпи придобивки за 2020 г. са на стойност около 608 млн. евро. За първи път от 4 години най-скъпият трансфер не надхвърля 100 млн. евро!

В турбулентната 2020 г.  най-сериозни инвестиции направи "Челси". В списъка с 10-те най-скъпи придобивки английският тим има трима представители, за които плати общо 183 млн. евро.

На трета позиция в класацията за най-скъпи трансфери през 2020 г. е нигериецът Виктор Осимен, за когото "Лил" получи от "Наполи" 70 млн. евро.

Друг италиански тим – шампионът "Ювентус", също може да се похвали с гръмък трансфер. "Бианконерите" привлякоха бразилския полузащитник на "Барселона" Артур срещу 72 млн. евро.

Гол на цена от 20 млн. евро. Такава е стойността на всяко попадение за най-скъпия трансфер през 2020 г. – Кай Хаверц. Германският национал напусна "Байер" Леверкузен в посока Лондон, за да се присъедини към "Челси". За подписа му английският тим даде 80 млн. евро.

Трансфер, който през 2019 г. щеше да бъде едва на седма позиция сред най-скъпите покупки в световния футбол.

Всъщност шестима в топ 10 на трансферите през 2020 г. са попълнения на клубове от английската Висша лига.

Под №4 е португалският централен защитник Рубен Диаш, който смени "Бенфика" с "Манчестър Сити" срещу 68 млн. евро.

Шести е друг трансфер по оста Лига Сагреш - Премиър лийг: Бруно Фернандеш. Плеймейкърът премина от "Спортинг" Лисабон в "Манчестър Юнайтед" за 55 млн. евро и за кратко време се превърна в лидер на "червените дяволи".

Седмото място заема сънародникът на Хаверц - Тимо Вернер, който също пристигна на "Стамфорд Бридж". За бързоногия голаджия тимът на Франк Лампард брои 53 млн. евро на германския "Лайпциг".

Девети е друг нов в "Челси" - английският национал Бен Чилуел. Левият бек се раздели с родния си "Лестър", за да подпише със "сините" от Лондон срещу 50 млн. евро. Същата сума бе нужна и на "Арсенал" за привличането на халфа Томас Партей от "Атлетико" Мадрид.

Извън топ 3 единствените най-скъпи през 2020 г., които не поеха към Острова, са Миралем Пянич - от "Ювентус" в "Барселона" за 60 млн. евро и Мауро Икарди - преминал от "Интер" в "Пари Сен Жермен" за 50 млн. евро.

Доминацията на Висшата лига в цифри: 389 сделки на стойност малко над 1,61 млрд. евро. Италианската Серия "А" се нарежда на второ място по обща трансферна сума (близо 890 млн. евро). Испанската Ла Лига заема третото място в класацията (около 810 млн. евро).

Интересна подробност е, че "Реал" Мадрид не привлече нито един футболист. "Белите" са пропускали трансферен период последно през 1980 г.

Тази година френската Лига 1 изпревари германската Бундеслига. Сделките в първенството, което излъчи два от полуфиналистите в предишното издание на Шампионската лига, са на стойност около 740 млн. евро. В Германия бяха скромни - малко над 600 млн. евро за нови попълнения.

По всичко изглежда, че отварящият след няколко дни януарски трансферен прозорец ще ни предложи още от същото, докато клубовете търсят баланса между резултатите на терена и справянето с COVID кризата.