на живо

15 спорта, 15 зимни емоции в Пьонгчанг

Всеки един от 102-а старта на олимпийските игри ще ни предложи интересни изживявания

Getty Images

Зимните олимпийски игри официално започнаха, а вълнението преди състезанията прерасна в спортна злоба по пистите, шанците, рубежите, улеите и на пързалките. У нас най-голямо вълнение със сигурност предизвикват изявите на сноубордистите Радослав Янков и Александра Жекова, както и на биатлонистите ни. 

Олимпийските игри в Пьонгчанг обаче ще ни дадат възможност да наблюдаваме и други дисциплини, в които най-добрите в света ще покажат бързина, сила и да превърнат 4-годишната си подготовка в медали. 

102 старта в 15 спорта ще видим на 23-ите зимни олимпийски игри. Какви обаче са правилата във всеки от тях?

БИАТЛОН

Спортът съчетава ски бягане и стрелба с пушка. В Пьонгчанг мъжете и жените ще имат по 5 старта. Господата ще се състезават на класическата дистанция от 20 км (5 обиколки на трасето и 4 стрелби), спринт на 10 км (само с 2 стрелби), преследване на 12,5 км, масов старт на 15 км и щафета 4Х7,5 км. Дамите пък ще си съперничат на класическите 15 км (с 4 стрелби), спринт на 7,5 км, преследване на 10 км, масов старт на 12,5 км и щафета 4Х6 км. 

В смесените щафети участват двама мъже и две жени. Всеки пост трябва да измине по 7,5 км (мъже) или 6 км (жени).

Снимка: Getty Images

Всяка грешка в стрелбата пък носи наказателни обиколки от 150 м (в масовия старт, спринта, преследването и щафетата) или допълнителни минути към времето (при класическите дистанции).

БОБСЛЕЙ

Атрактивният спорт привлича все повече любители на адреналина. Спускането по улея с висока скорост е не само зрелищно, но и опасно. Класирането се определя на база на финалното време. В бобслея се състезават мъже (четворки, двойки и монобоб) и жени (монобоб и двойки).

БЪРЗО ПЪРЗАЛЯНЕ С КЪНКИ

Това е един от първите спортове в програмата на зимните олимпийски игри, като присъства и в първото издание през 1924 г. Стандартната писта е с дължина 400 м. Мъжете и жените се състезават на еднакви дистанции - 10 000, 1000, 1500, 5000, 500 м, масов старт и преследване. Състезателите бягат по двама, всеки в свой собствен коридор, а съприкосновението с другия кънкьор носи дисквалификация. Излизането извън обозначената зона е разрешено, стига да не пречи на съперника. Победител е по-бързият състезател.

КЪРЛИНГ

Отборите в интересния спорт с "камък" и "четка" са мъжки, женски и смесени. Гранитният "камък" трябва да попадне в центъра на "дома" - концентричните кръгове в края на 44,5-метровата писта. Във всеки отбор има по четирима играчи. Обикновено всеки мач се състои от 10 „енда“ и трае средно 2 часа. Всеки играч има по 2 камъка на енд, като при хвърлянията се редуват участниците от противниковите отбори. 

Снимка: Getty Images

ЕДНОМЕСТНИ ШЕЙНИ

Улеят за бобслей служи като арена на още един атрактивен спорт. Пързалянето с едноместни шейни се практикува на олимпийски игри в няколко дисциплини - индивидуално (мъже и жени) и по двойки (мъже и смесени отбори). Побеждава участникът или отборът с най-добро време. Скоростта, която развиват състезателите често е в порядъка на 140 км/ч.

СЕВЕРНА КОМБИНАЦИЯ

Летните олимпийски игри си имат петобой и десетобой, а зимните - северна комбинация. Този спорт включва две дисциплини - ски скок и ски бягане. Състезателите първо скачат, като на база на резултата им се раздават точки. Оценяването става въз основа на средния резултат, като всеки метър повече или по-малко добавя или отнема от 60-те точки. На база на това класиране се определя и стартовия ред за бягането. Всяка точка по-малко се трансформира в секунди наказание и съответно по-късен старт. Победител е първият финиширал след бягането.

СКЕЛЕТОН

За разлика от спускането с шейни, този път състезателите (мъже и жени) се спускат с главата напред в улея за бобслей. Много строги са правилата за теглото на състезател и шейна - максимум 115 кг заедно при мъжете и 92 кг при жените, а каските са задължителни. 

Снимка: Getty Images

СКИ АЛПИЙСКИ ДИСЦИПЛИНИ

Спускане, гигантски и супергигантски слалом, слалом и комбинация са дисциплините за мъжете и жените. Спускането е най-бързата дисциплина. При нея състезателите преминават по пистата по веднъж. Слаломите се провеждат в два манша (освен супергигантския), а по трасето има врати. Комбинацията, както подсказва и името ѝ, се провежда в също в два манша - спускане и слалом. Победителят е най-бързият по трасето. В дисциплините с 2 манша, класирането се извършва по среден резултат.

СКИ БЯГАНЕ

В 6 дисциплини ще се състезават участниците в ски бягането в Пьонгчанг. При мъжете това са спринт, отборен спринт, 15 км интервален старт, 30 км скиатлон, 50 км масов старт и щафета 4 х 10 км, а при дамите - спринт, отборен спринт, 10 км интервален старт, 15 км скиатлон, 30 км масов старт и щафета 4 х 5 км. При общите стартове (масов старт и скиатлон) има бонусни спринтове, които носят определени точки, влияещи на крайното класиране.

ФРИЙСТАЙЛ СКИ

Акробатика на ски. Така най-грубо може да се опише атрактивният спорт, който ще наблюдаваме в Пьонгчанг. На специални трасета с изкуствени и естествени препятствия състезателите ще опитат да направят най-атрактивното завъртане, най-продължителния скок и най-опасния елемент, за да впечатлят съдиите, които определят победителя.

Снимка: Getty Images

СКИ СКОКОВЕ

Две шанци ще са арена на състезанията по ски скокове. Малката за господата е дълга 70 м, а голямата - 90 м. Жените ще скачат само от 70 м. Крайното класиране зависи от дължината на скока и съдийската оценка за стил. За всяка шанца се определя средна дължина на скока, като състезателите получават 60 точки, ако скочат точно на такава дължина. За всеки метър повече или по-малко се добавят или отнемат точки. Оценките за стил се дават от петима съдии от различни националности, като най-силната и най-слабата оценка не се зачитат.

СНОУБОРД

5 дисциплини със сноуборд ще видим в Пьонгчанг - гигантски паралелен слалом (в който ще се състезава Радослав Янков), паралелен слалом, сноуборд крос (дисциплината на Александра Жекова) и атрактивните халф пайп и слоуп стайл. В тях ще се състезават и мъже, и жени. В различните дисциплини състезателите се спускат по четирима или двама, за да определят участниците на финала и шампиона.

ФИГУРНО ПЪРЗАЛЯНЕ

Красотата на зимните спортове е събрана на пързалката, на която състезателите по фигурно пързаляне изпълняват своите съчетания. Мъжете и жените представят индивидуални програми. Двойките пък се делят на спортни и танцови. В състезанията обикновено се изпълняват две програми - кратка и пълна. Във всяко изпълнение трябва да присъстват задължителни елементи, а класирането се прави на база средна оценка на съдиите.

ХОКЕЙ

Мъжката и женската надпревара по хокей на лед на зимните олимпийски игри със сигурност са сред най-очакваните от феновете. Отборите на пързалката са от по 6 човека, целта е като във футбола - да вкараш повече голове, отколкото да допуснеш. Редовното време се състои от три части от по 20 чисти игрови минути. Времето спира да се отчита при прекъсване на играта. При равенство в редовното време следва продължение, като печели отборът, отбелязал първи гол, и наказателни удари, в случай че никой отбор не вкара гол в продължението.

Снимка: Getty Images

ШОРТТРЕК

Късата писта (111 м) е в основата не само на името, но и на характеристиките на самия спорт, в който стратегията е най-важна. На кръгла къса писта се състезават и мъже, и жени, като дисциплините са 1000 м, 1500 м и 500 м. Състезателите правят съответният брой обиколки, а най-бързият печели.