на живо

"Арсенал" като Северна Корея! Отборите от Висшата лига, ако бяха държави (СНИМКИ)

Скуката от липсата на футбол си казва думата...

Футболният сезон в повечето европейски страни е спрян до второ нареждане заради пандемията, а изключение прави Беларус, чийто шампионат, незнайно защо, продължава да се провежда. Имайки предвид, че той буди у средностатистическия фен същия интерес колкото и втора дивизия на Того, скуката от липсата на качествен футбол надделява. А носталгията по уикендите с дербита от типа на "Ювентус" - "Интер", "Рома" - "Лацио", "Барселона" - "Реал" Мадрид и "Ливърпул" - "Манчестър Юнайтед" скоро няма да си отиде. 

Всичко това води до следващите редове, в които ще разгледаме отборите от английската Висша лига, ако бяха... държави. Сравненията са подкрепени с железни аргументи, разбира се.

20. "Норич"

"Канарчетата" започнаха сезона обещаващо, но полетът им бе прекъснат сравнително бързо. Тимът на Даниел Фарке започна да допуска прекалено много голове и се озова закотвен на дъното. През цялото това време обаче един играч бе на ниво - голмайсторът Теему Пуки.

Финландецът се превърна в сензация и във Висшата лига, след като вкара цели 29 гола и бе с основен принос "Норич" да завърши на първо място в Чемпиъншип през миналия сезон. Сега нападателят има на сметката си 11, но Пуки е човекът-отбор, така че "Норич" е Финландия на Висшата лига.

19. "Астън Вила"

Седемкратен шампион на Англия, носител на общо 13 купи на страната, властелин на футболна Европа през 1982 г. Как бившият отбор на родната легенда Стилиян Петров стигна до битка за оцеляване във Висшата лига, въпреки че похарчи (по-скоро "прахоса") цяло състояние за трансфери миналото лято? Сложен въпрос, за чийто отговор ще е нужна отделна статия.

Преминаваме към сравнението - "Астън Вила" е Италия на Висшата лига. Подобно на "адзурите", "виланите" прекалено често поглеждат към историята и все още смятат, че са сред най-големите. И докато за "Скуадрата" има надежда да се завърне на голямата сцена, тази на "Вила" за оцеляване е свързана по-скоро с... анулиране на сезона.

18. "Борнемут"

"Черешките" на Еди Хауи. Те са част от цялата картина, но напомнят за себе си в редки случаи. Тогава обаче намесата им се оказва ключова - спират някой от лидерите и развалят сметките му.

В останалото време "Борнемут" е от онези малки отбори, които нерядко забравяме в куизовете за Висшата лига.

Затова и "Борнемут" е Ватикана във футбола на Острова.

17. "Уотфорд"

През сезон 2004/2005 "Уест Бромич" стана първият отбор, който оцеля във Висшата лига, въпреки че бе на дъното по Коледа. Постижението на "дроздовете", наречено "Голямото измъкване", впоследствие бе повторено от "Съндърланд" (2013/2014) и "Лестър" (2014/2015). Сега "Уотфорд" се готви за същото.

Под ръководството на Найджъл Пиърсън, от декември насам, "стършелите" записаха 5 победи и 4 равенства. "Жилят" най-вече у дома, където нанесоха на лидера "Ливърпул" единственото му поражение от началото на кампанията. Именно заради негостоприемния "Викаридж Роуд", "Уотфорд" е сравним с Албания. Никой не иска да ходи там.

16. "Уест Хем"

Заобиколени от далеч по-големи местни клубове, "чуковете" нямат нищо общо с българските си колеги от "Миньор" Перник. "Уест Хем" изобщо не показва същата агресия, освен на трансферния пазар, където почти всяко лято плаща сериозни суми за недоказани играчи.

В комбинация с огромния стадион като за олимпийски игри, създаващ една от най-лошите атмосфери в лигата, "Уест Хем" не прави живота на феновете си лесен. Не могат да бъдат оставени спокойно да правят балончета. Те са си "кръстоносци", макар и в различен смисъл на думата. Ето защо "Уест Хем" е Швейцария на Висшата лига.

15. "Брайтън"

"Чайките" продължават да летят по-високо отколкото хората очакват. Понякога се снижават и развалят деня на някого, отмъквайки му закуската - в случая това са трите точки.

Скромен и приятен тим, управляван правилно и с внимание към детайлите. Затова "Брайтън" е Лихтенщайн на Висшата лига.

14. "Саутхемптън"

По принцип е забранено да си в една дивизия с дублиращия си отбор, но "Ливърпул" явно е над закона... И сега трябва да измисляме с коя държава да сравним резервите на мърсисайдци - "Саутхемптън".

Шегата настрана, "светците" са симпатични за неутралния фен, не им липсва и богата история. В момента не представляват сериозна опасност, но сякаш бавно започват да реализират потенциала си. Затова и "Саутхемптън" е Турция на Висшата лига.

13. "Нюкасъл" 

Парите на саудитския престолонаследник са на път да превърнат "Нюкасъл" в новия "Манчестър Сити". С 230-те млрд. евро лично богатство на принц Салман "свраките" ще грачат подигравателно над бедняците от лигата. Правилата за финансов феърплей са проблем, правата на човека също, както и съществуването на Майк Ашли.

Феновете вече мечтаят за Мбапе, Коутиньо, Кулибали, Кавани, Мертенс, Пеле и Марадона. Ако нещата не се получат, Божинката вече мина през стария "Манчестър Сити" и със сигурност би се върнал на Острова.

Отплеснахме се... Време е за сравнението. "Нюкасъл" е Австрия на Висшата лига - някогашна империя с амбиции за връщане на старата си слава.

12. "Евертън"

Преди много, много години "Евертън" властвал в региона. Една голяма и странна червена птица обаче изкълвала "карамелите" и кацнала на върха. Може би очаквате приказката да продължи с фамозен обрат, но засега има "запазване на статуквото".

"Евертън" е Португалия на Висшата лига - силен в миналото, но понастоящем в сянката на съседа "Ливърпул".

11. "Кристъл Палас"

Втори лондонски отбор в нашия материал. "Орлите" на Рой (Ходжсън), който не може да казва "Р". Повечето деца в британската столица сигурно разбират за съществуването на "Палас" чак след минимум осмата си година.

Кои са тези? Именно! Затова и "Палас" е островите Кук на Висшата лига. 

Това пък къде е? Амии... ТУК.

Вече сме в средата на класирането, а статията става дълга... Не ни плащат на буква, честно! Ред е на:

10. "Бърнли"

Типичният английски отбор. Съставът е пълен с британци, което е малко необичайно за тим от Висшата лига. Странно. Британският "Ботев" Враца не предлага атрактивен футбол, но е превърнал в своя мисия да доказва, че специалистите всъщност не разбират нищо. "Бърнли" е сред фаворитите за изпадане всяка година и накрая оцелява. Веднъж дори стигна до Лига Европа, а в момента се е настанил удобно в средата на класирането.

С него не е интересно, но умее да създава проблеми на грандовете. Затова казваме, че "Бърнли" е Дания на Висшата лига.

9. "Арсенал"

Ръководен от "Пеп Гуардиола за бедни", "Арсенал" навлезе в серия от мачове без загуба, която започна още в първия ден на 2020 г. "Артилеристите" тъкмо бяха открили огън, когато "гръмна" и новината, че мениджърът им Микел Артета е заразен с COVID-19. Последва не чак толкова кратка пауза в първенството. Коронавирусът спря "Арсенал"!

Клубът е сравним със Северна Корея. Отправя люти закани, но всички са наясно, че не може да създаде проблеми на големите.

8. "Тотнъм"

От Маурисио Почетино до Жозе Моуриньо е като да смениш новия си телефон със стария, защото последният преди е вършил работа. Специалния разчита на славата си отпреди години, същото можем да кажем и за "шпорите". Били са на върха, но толкова отдавна, че вече никой не помни. Затова и "Тотнъм" е Гърция на Висшата лига.

7. "Шефийлд Юнайтед"

Приятната изненада през този сезон. Не един или два тима се порязаха на "остриетата" от града на стоманата. Петима в отбрана, уинг бекове, централни защитници, които обичат да се включват в атака. Идеите на Крис Уайлдър работят и го превръщат в един от претендентите за мениджър на сезона.

С борбеността и несломимия си дух "Шефийлд Юнайтед" е Южна Корея на Висшата лига.

6. "Уулвърхемптън"

"Глутницата" на Ешпирито Санто, чието име в превод от португалски означава Светия Дух, запази състава си и "вълците" хапят лошо във втори пореден сезон. Проектът е интересен. Както и фактът, че капитанът Конър Коуди говори прекалено бързо и може да прочете тази статия за по-малко от минута... без да си поема въздух.

"Уулвс" са Хърватия на Висшата лига - растат бавно, но сигурно, и постепенно се утвърждават на европейската сцена.

5. "Манчестър Юнайтед"

"Оле!", стигнахме до Оле. Няма да правим опити за решаване на спора става ли или не Солскяер за мениджър и имитира ли свои колеги за пред телевизионните камери. Ще отбележим само, че "червените дяволи" не са това, което бяха.

Затова и ги сравняваме със Съединените щати - суперсила през 20-ти век с поотслабени позиции в момента.

4. "Челси"

Водени от заблудата, че са гранд, "сините" нападат със самочувствие всеки. Силни са и разполагат с широк състав. Към него добавяме и всички юноши, пратени под наем в близки и далечни страни. Ако се съберат в България, могат да основат малък град... Шегата настрана, моделът работи, тъй като е помогнал за развитието на Тами Ейбрахам, Мейсън Маунт, Фикайо Томори, Рийс Джеймс и други. Клубната легенда и мениджър на тима Франк Лампард също бе нещо като преотстъпен в "Дарби Каунти" през миналия сезон.

"Челси" има ресурсите и потенциала за повече от място в Топ 4. Затова и е Русия на Висшата лига. Роман Абрамович харесва това!

3. "Лестър"

Шампионите... ако бяхме 2016 г. Онзи симпатичен тим на "лисиците" донесе в Източен Мидлендс първата титла в клубната история. Четири години по-късно "Лестър" е далеч от нов триумф, но остава все така привлекателен за неутралния фен.

Затова и казваме, че е Нидерландия на Висшата лига. Приликите включват и, че в Ниската земя говорят добър английски.

2. "Манчестър Сити"

На 14 февруари "Сити" бе изхвърлен от евротурнирите за две години и глобен с 30 млн. евро. Две седмици по-късно от "Етихад" инвестираха сходна сума в адвокати и обжалваха решението на УЕФА пред Спортния арбитражен съд (КАС) в Лозана.

Засега обаче изгледи за победа на "гражданите" няма и те остават извън Европа. Също като Великобритания!

1. "Ливърпул"

Няма кой да спре "Ливърпул" по пътя към първа титла за последните 30 години. Освен ако не се появи опасен вирус, който да предизвика пандемия и спиране на футбола. Оо, почакайте...

И все пак отборът на Юрген Клоп заслужава да стане шампион, слагайки край на мъчителното чакане. Ако не го направи през този сезон, вероятно ще успее в някой от следващите. Затова и "Ливърпул" е Китай на Висшата лига - развие ли пълния си потенциал, ще бъде труден за спиране.

Това е всичко, приятели!

bTV призовава: останете си вкъщи!