на живо

България на дъното в Европа по посещаемост

Изпреварваме само Гибралтар, Сан Марино и Андора

Драматичната победа над Люксембург (4:3) изстреля България на първа позиция в група А на световните квалификации. Разбира се, това стана възможно заради равенствата в другите два двубоя: Швеция - Холандия (1:1) и Беларус - Франция (0:0). А президентът на БФС Борислав Михайлов предупреди, че накрая подреждането няма да изглежда по същия начин.

Оказва се обаче, че националният ни отбор е на дъното в Европа по един друг показател - хората по трибуните. Във вторник вечер на Националния стадион "Васил Левски" имаше не повече от 3500 зрители, които все пак се насладиха на голов трилър и светкавични обрати. Статистиката показва, че само три двубоя от първия кръг на квалификациите на Стария континент са регистрирали по-слаба посещаемост.

Едва 300 фенове в Гибралтар са проследили поражението с 1:4 от Гърция. 886 са ентусиастите в Сан Марино при загубата с 0:1 от Азербайджан. 1115 зрители са присъствали на Андора - Латвия (0:1).

За протокола - две срещи се играха пред празни трибуни по различни причини: Украйна - Исландия (1:1) и Хърватия - Турция (1:1). Иначе най-посетен бе двубоят между Грузия и Австрия (1:2), на който се стекоха 36 200 зрители.

Все пак националите останаха сравнително далеч от абсолютния антирекорд, регистриран в официален мач. През последните няколко години посещаемостта падна до срамни нива, а от БФС тактично премълчаваха броя на продадените билети. Все пак за №1 в черния списък се приема контролата с Кипър през 2012 г., когато се събраха едва 300 души.

Що се отнася до официалните мачове, според неофициална информация за европейската квалификация с Азербайджан през миналия октомври билети са си купили под 500 запалянковци. А през октомври 2011 г. по време на евроквалификацията с Уелс на трибуните има точно 1672-ма зрители.