на живо

Голямата битка в Киев: "Фараон" срещу "мореплавател"

Финалът в Шампионската лига - дуел между двама от играчите на сезона

Утре един сблъсък на противоположности ще определи новия властелин на футболна Европа."Бялото" спокойствие на Зинедин Зидан и "Реал" Мадрид срещу "червената" емоция на Юрген Клоп и "Ливърпул".

Финалите се печелят от отбори, а не от единици, но е невъзможно да се избегнат сравненията не само между треньорите, но и между звездите на двата тима - Кристиано Роналдо и Мохамед Салах.

Фараона

Миналото лято Мохамед Салах премина от "Рома" в "Ливърпул" с трансфер на стойност 42 милиона евро. Сума, от която римляните отчаяно се нуждаеха, за да се вместят в изискванията за финансов феърплей. Египтянинът бе един от важните играчи на "римските вълци", въпреки това тифозите не бяха разочаровани от продажбата му. По време на престоя си във Вечния град Салах беше резултатен, но често подхождаше егоистично и пропиляваше добри голови възможности, опитвайки да завърши атаката сам, с което си навличаше гнева на феновете.

Мо вече се бе провалил веднъж във Висшата лига с екипа на "Челси" и специалистите на Острова не предричаха нещо различно. Едва ли някой е предполагал каква трансформация ще претърпи под ръководството на Юрген Клоп.

Салах смая всички с 44 попадения във всички турнири. Записа името си в историята на Висшата лига, отбелязвайки 32 гола през сезона, което е рекорд за английския шампионат в настоящия му формат.

Заедно със Садио Мане и Роберто Фирмино сформираха най-резултатното трио в Шампионската лига. Надеждите на "Ливърпул" за шеста купа от най-авторитетния клубен турнир се осланят най-вече на Салах. Мърсисайдски триумф пък може да донесе на египтянина "Златната топка", макар че кой ще я спечели зависи и от задаващия се мондиал в Русия.

"А ако Меси или Кристиано стане световен шампион? Ще заслужава ли повече тази награда? Не знам какво определя носителя на "Златната топка" - трофеите или головете", коментира друг играч на "Ливърпул" - Жоржиньо Вайналдум.

"Мо може да бъде в топ 3. Той притежава качествата и опита. Земен и спокоен е. Заслужава всеки гол, който има на сметката си. Надявам се мечтата му да се сбъдне", добавя Деян Ловрен - съотборник и... личен шофьор на египтянина.

Освен "Реал" Мадрид, Салах плаши и... папа Франциск. Поне ако последният се е информирал за поличбата, която феновете на "Ливърпул" не спират да споменават. В случай че знае за нея, може би ще завърши молитвата си преди финала с "Hala Madrid!".

Мореплавателя

Роналдо едва ли някога ще получи 1% от вота на президентските избори в страната си, но остава лидер на португалския национален отбор. "Мореплавателите" не могат без своя капитан. Същото важи и за "Реал" Мадрид. Кристиано е с основна заслуга за постигнатото от кралския клуб в последните години, включително и двата поредни триумфа в Шампионската лига. Сега тимът на Зинедин Зидан се е устремил към исторически трети.

Слабото представяне на Роналдо през първата част от сезона бе притеснително, но в момента той има общо 44 попадения във всички турнири.

До януари обаче звездата на "Реал" можеше да се похвали с едва 13 - изключително ниска резултатност на фона на поставените от него високи стандарти. Трябва да вметнем, че мадридчани сякаш рано-рано се примириха, че титлата отива при "Барселона" и Зидан намали игровите минути на Роналдо в Примера, като на няколко пъти дори го оставяше извън групата покрай евробитките.

В крайна сметка завърши кампанията в Ла Лига под №2 при голмайсторите, оставяйки единствено зад големия си конкурент - Лионел Меси.

Снимка: Getty Images

И все пак всички знаем, че независимо в какво форма се намира, Шампионската лига е неговият турнир. През настоящия сезон португалецът вкара във всеки един мач на "белия балет" до полуфиналните сблъсъци с "Байерн". Кристиано се разписа за "Манчестър Юнайтед" срещу "Челси" във финала през 2008 г., а от 2014 г. досега "Реал" има три купи от най-авторитетния турнир, при чието завоюване Роналдо бе под светлините на прожекторите.

"Кристиано знае, че всеки футболист преминава през трудни периоди. Някои не се справят с напрежението, но при други е точно обратното. Роналдо е от вторите. Колкото повече го критикуват, толкова повече трябва да се страхуват. Затова той е най-добрият", казва треньорът на "Реал" - Зинедин Зидан.

Кой ще надделее - Салах или Роналдо? Ще разберем утре, когато Олимпийският стадион в Киев приема финала в Шампионската лига. Двубоят между "Реал" Мадрид и "Ливърпул" е с начален час 21:45 и ще бъде излъчен пряко по bTV Action. Коментарното ни студио започва в 20:30 ч.

Тагове:

@