на живо

Кой е мъжът, запалил олимпийския огън

Вандерлей де Лима - шампионът без златен медал

Getty Images

Да заместиш на пожар самия Пеле не е никак лесна задача. Целият свят очакваше Краля на футбола да бъде ангажиран с най-свещения акт по време на церемонията по откриването - запалването на олимпийския огън. Той обаче отказа заради здравословни проблеми. И така на сцената излезе мъж на име Вандерлей де Лима.

На пръв поглед изборът на организаторите изглежда доста странен. Бившият маратонец далеч не може да мине за легендарен шампион. Няма дори злато от летни игри. Много от зрителите на „Маракана” не биха го разпознали, дори и ако се бе настанил на съседната седалка.

Де Лима обаче носи изключително силно послание, по-важно от всяка победа.

По време на олимпийските игри в Атина през 2004 г. той излезе начело малко преди финала на маратона. При това без никой да го слага в големите сметки - най-добрият му резултат дотогава е с цели 6 минути по-слаб от световния рекорд на кениеца Пол Тергат.

Вандерлей, който израства заедно с шестимата си братя в бедно фермерско семейство, обаче така и не стига до мечтания триумф. Пиян ирландски свещеник на име Нийл Хоран изскача от тълпата и го поваля на земята. Гледката е шокираща, а първи реагира 53-годишен продавач от Атина. Човекът помага на бразилеца, но вече е късно - загубените 7 секунди се оказват фатални. Скоро италианецът Стефано Балдини задминава Де Лима, същото прави и американецът Меб Кефлезиги.

Злощастният атлет все пак се добира до бронзовия медал. Малко преди финала раздава въздушни целувки и радостно разперва ръце - не показва никакво разочарование от случилото се 20-ина минути по-рано.

Цялата драма се разиграва именно в маратона - най-емблематичната олимпийска дисциплина, водеща далеч назад към античността. Конкретно това бягане приключва на знаковия стадион „Панатинайко” - мястото, където се провеждат първите модерни игри през 1896 г.

Снимка: Facebook

В допълнение към медала Де Лима получава още едно отличие -  орден "Пиер дьо Кубертен" за спортсменство. То има далеч по-голяма стойност от всяка титла - връчва се средно по-малко от веднъж на 4 години от учредяването му през 1964 г.

Да, Бразилия можеше да избира между плеяда велики спортисти. Очакваше се Пеле, който никога не е участвал на олимпийски игри, да бъде заменен от тенис легендата Густаво Куертен. В анкета с участието на 79 000 души именно той събра два пъти повече гласове от носителя на пет олимпийски медала Роберт Шейдт. Де Лима бе на трета позиция, а Пеле едва на четвърта.

Вандерлей, който преди 12 години отказа да изиграе ролята на жертва, дочака своя заслужен реванш. В кулминационния миг той се усмихна широко и вдигна факела високо, за да го видят всички.