на живо

Обладани стадиони (ВИДЕО)

Пет призрачни истории от футболните терени

Футболните стадиони по света са пропити с история, със спомените на хиляди фенове. Ставали са арена на големи спортни битки, в които винаги е имало герои. По тези места обаче преди векове са се водили сражения или пък са представлявали гробища.

Призраците и извънземните винаги са били интересни на хората. Съществуването им е недоказуемо, а именно този загадъчен елемент привлича интереса.

Така се раждат истории за паранормална активност по стадионите. Подобни случки разказват играчи, треньори, служители на клубовете, официални лица, но най-вече запалянковци. Заради посещенията в бирариите преди и след мачовете можем да поставим под съмнениe историите, които феновете споделят.

Понякога обаче те са подкрепени с доказателства...

Представяме ви 5 стадиона, обладани от духове:

"Стейдиъм ъф Лайт" ("Съндърланд", Англия)

През април 2005 г. двама служители на "Съндърланд" споделили, че видяли необичайна тъмна сянка да се движи в осветен коридор на стадиона. Скептиците веднага предположили, че просто някой е преминал в близост до двамата герои.

Месец по-късно нападателят на "черните котки" (каква ирония) Стивън Елиът обаче също обявил, че се засякъл с призрак и смята стадиона за обладан от духове.

Mестните твърдят, че натрапникът е Споти - разбивач на стари сгради, живял през 18 век. Никой не знае защо един призрак е избрал за свой дом "Стейдиъм ъф Лайт" - "Стадионът на Светлината". Лош избор, Споти...

През септември 2016 г. става ясно, че Споти не иска да си тръгне, защото си има компания. Камерите на "Скай Спортс" улавят човек да коси тревата минути преди началото на поредния мач на "Съндърланд" от Висшата лига. Явно е имал недовършена работа, която си остава такава, защото той просто... изчезва.

Стадион "Гази" (Кабул, Ирак)

Това съоръжение е използвано повече за публични екзекуции, отколкото за провеждането на футболни мачове. Принуждавали осъдените да коленичат, след което ги застрелвали. След това талибаните провесвали крайниците им по гредите, за да всяват ужас сред местното население.

Призраците на някои от жертвите бродят из стадиона, може би в търсене на възмездие. Затова и жителите на Кабул избягват района след залез слънце.

По идея на американския посланик Райън Крокър стадионът е реновиран, но хората все още помнят ужасните неща, случили се на "Гази". Никой не смее да се приближи до съоръжението сам по тъмно, а жените са съветвани да стоят далеч от него.

"Хайбъри" (Домът на английския "Арсенал" до 2006 г.)

Бившият мениджър на "Арсенал" Хърбърт Чапман бил известен с революционните си идеи, които помогнали на клуба през 20-те и 30-те години на миналия век. Преди това "артилеристите" не се радвали на особени постижения.

Чапман починал от пневмония по време на един от най-успешните периоди в клубната история. Едва на 55-годишна възраст...

До смъртта му се стигнало, защото въпреки че бил с висока температура и не се чувствал добре, Чапман извел "Арсенал" в три мача за една седмица през януари 1934 г.

Докато "Арсенал" не сменил "Хайбъри" с "Емиратс", служителите на клуба не спирали да разказват истории. Великият треньор често бил засичан из коридорите на стадиона. Сновял из коридорите замислен.

Радостно е, че не се е срещал с Арсен Венгер. Тогава може би щеше да проговори.

"Сейнт Мерис" ("Саутхемптън", Англия)

От сезон 2001/2002, след 103 години на "Дъ Дел", "Саутхемптън" се премести на модерния "Сейнт Мерис". Старият стадион бе с капацитет от малко над 15 000, а настоящият - с 32 500. Клубът похарчи 32 милиона паунда за новото си бижу.

Явно обаче ръководителите не са съобразили, че строят върху... гробище.

Според запалянковците духовете на погребаните превърнали съоръжението в прокълнато място. Феновете обвиниха призраците за слабата първа третина от сезона. След едва 10 точки от 14 мача, мениджърът Стюарт Грей бе уволнен.

Появиха се предположения, че призраците не са доволни от разрушаването на старото езическо гробище и си отмъщават. В крайна сметка ръководителите на "Саутхемптън" повикаха вещица, натоварена с тежката задача да прогони духовете.

"До Драгао" ("Порто", Португалия)

През 2012 г. "Порто" победи "Пари Сен Жермен" на своя "До Драгао" в двубой от Шампионската лига. Минималният успех за "драконите" донесе Хамес Родригес. Докато той празнуваше с феновете обаче, фотографите запечатаха един призрачен запалянко.

Сред тълпата имаше мъж, облечен в дрехи от 50-те години на 20 век. Португалските медии го нарекоха "Призрака на Драгао" и обявиха стадиона за обладан от духове.

Край на спекулациите сложи авторът на снимката, които публикува втора. На нея вместо призрак имаше възрастен мъж... от плът и кръв. Някои не му повярваха...

Най-доброто от призраците по футболните терени:

Тагове:

@