на живо

От Шави до Бобан. 10 футболисти-сепаратисти

Когато призивите за независимост се пренесат на терена

Испанското издание "Ас" поднесе извиненията си на Жерар Пике за погрешното предположение, че защитникът е изрязал знамето на Испания от екипа на националния отбор. В случая футболистът на "Барселона" едва ли е искал да изрази отношението си към страната. Няма и подобна нужда - Пике не пропуска възможност да изрази на висок глас мнението си за независимостта на Каталуния. През 2014 г. например той подкрепи президента на местната автономия Артур Мас: "Той е прав - ние трябва да се отделим от Испания. И за това трябва да се говори открито". След това взе участие в мащабен митинг. И агитира за провеждането на референдум.

Предлагаме ви списък с още 10 футболисти-сепаратисти:

Хосеп Гуардиола, Карлес Пуйол и референдумът

Референдумът така и не се случи след забрана на испанските власти. Вместо това бе проведено проучване на общественото мнение без юридическа стойност.

За независимостта се обявиха 80% от гласувалите. Сред тях бяха Хосеп Гуардиола и Карлес Пуйол. Двамата обясниха надълго и нашироко защо искат Каталуния да се отцепи.

Шави: Освиркаха испанския химн? Чудесно!

В началото на юни 2015 г. във финала за Купата на краля се изправиха "Барселона" и "Атлетик". И докато двата отбора спореха на терена, феновете им установиха, че имат доста сходни черти. Например не харесват Испания. Каталунците и баските освиркаха в хор испанския химн и скандираха за независимост. На проявите на сепаратизъм местната футболна федерация отговори със заплахи с тежки санкции към клубовете.

"Не трябва да санкционирате хората, а да разберете защо го правят. В нашата страна свободата на словото все още значи нещо, нали? Освиркали са испанския химн? Чудесно!", коментира Шави.

Хосе Анхел Ирибар, Хосеан Уранга и "икуриня"

Декември 1976 г. Франсиско Франко е починал преди две седмици. Никой в страната няма представа какво ще му донесе несигурното бъдеще. В същото време в Ла Лига идва време за баско дерби. "Реал Сосиедад" играе с "Атлетик" Билбао.

Хосеан Уранга от "Реал" и Хосе Анхел Ирибар от "Атлетик" решават да изнесат на терена флага на република Биская. Знамето, което се нарича "икуриня", по това време е забранено. Под него действа терористичната организация ЕТА, която в края на 60-те поема отговорност за десетки атентати, убили стотици хора. Ирибар и Уранга опъват знамето, трибуните притихват, полицаите са нащрек...Но нищо не се случва. Мачът започва, последици няма, а скоро знамето е разрешено.

Олегер и терористът

Олегер също е каталунец, но той подкрепя сепаратистки движения от цяла Испания. Като играч на "Барселона" завършва икономика и става известен журналист, който пише за икономическите ползи за каталунците и баските при евентуалното им отцепване. Придобива скандална известност, след като публикува статия в баски вестник, посветена на члена на ЕТА Иняки де Хуане - човек с 30-годишна присъда заради атентат, при която загиват 27 души.

Статията частично оправдава Хуане. Олегер получава критики от президента на клуба Жеан Лапорта и от треньора Франк Рийкард, губи и договора си с личния си спонсор. Скоро преминава в "Аякс", където завършва кариерата си.

Звонимир Бобан и полицаят

Трагичните събития, които придружават разпадането на Югославия, засягат и футбола. Ултрасите на "Динамо" Загреб са в челните редици на хърватския национализъм и борбата за независимост. На 13 май 1990 г. на отбора гостува "Цървена звезда", идват и няколко хиляди фенове от Сърбия. Безредиците по трибуните започват почти веднага. Полицията едва удържа побеснелите тълпи. В мелето се включва и лидерът на "Динамо" Звонимир Бобан, който рита един от служителите на реда.

Джердан Шакири, Валон Бехрами и Швейцария

Частично признатата през 2008 г. република Косово бе приета за член на ФИФА през миналия май и вече играе официални мачове. В кампанията се включиха много известни футболисти с корени от Косово. Джердан Шакири и Валон Бехрами бяха сред първите. Първият бе сред инициаторите на знаменитото писмо на косовските играчи до тогавашния президент на ФИФА Сеп Блатер. И това проработи. Само че в националния отбор не се озоваха нито Шакири, нито Бехрами. Причината е указанието на световната централа - за Косово могат да играят само футболисти, които не са носили екипа на друга страна. И така двамата останаха в Швейцария. Както и Гранит Джака. Брат му Таулант обаче нямаше административни пречки. Той просто предпочете Албания.

Тагове:

@