на живо

Пике може да се откаже от националния тим заради референдума в Каталуния

Защитникът на "Барса" отправи остри критики към министър-председателя на Испания

Twitter

Защитникът на "Барселона" Жерар Пике заяви, че може да се откаже от националния отбор на Испания. Причината е недоволството от неговата позиция в подкрепа на референдума за независимост на Каталуния. Футболистът, който получи повиквателна за следващите два мача на "Ла Роха", може да откаже да участва с тима на световното първенство в Русия през 2018 г.

"Знам, че в Испания има хора, които не приемат случилото се и вярват в демокрацията. Но ако треньорът или някой във федерацията смята, че съм проблем, ще направя крачка в страни и ще се оттегля от националния отбор преди 2018 г.", каза Пике.

Вчера (1 ноември) той публикува снимка в социалните мрежи, на която се вижда, че е пристигнал в една от секциите за референдума и упражнява своя вот. 

Допитването до жителите на Каталуния беше помрачено от намесата на полицията, която се опита да затвори местата за гласуване. При сблъсъците пострадаха над 750 души. 

Сепаратисткото правителство на Каталуния обяви, че 90% от гласовете са за обявяване на независимост.

Пике гласува часове преди победата на "Барса" над "Лас Палмас". Мачът се игра пред празни трибуни заради опасения за евентуални размирици. В испанските медии се появи информация, че именно Пике е настоявал срещата да бъде отменена. При такъв развой тимът беше застрашен от санкции от страна на федерацията.

След срещата защитникът се изказа остро за министър-председателя на Испания и сравни сегашното положение с режима на генерал Франко.

"По времето на Франко не можехме да защитаваме идеите си. Аз съм и се чувствам каталунец и се гордея с хората и поведението им. Нямаше никаква агресия, но тук дойде полицията, за да действа така, както действа. Министър-председателят е на нивото, на което е, и обикаля по света, без да знае английски".