на живо

Политици и религиозни лидери се сбогуват с Мохамед Али

Президентът Барак Обама няма да присъства заради семеен ангажимент

Getty Images

Освен хилядите желаещи да присъстват на церемонията преди погребението на легендарния боксьор Мохамед Али, последно сбогом с него ще си вземат и известни политически и религиозни лидери.

Церемониите стартират днес с традиционната за мюсюлманите молитва "Джаназе". Утре, по изричното желание на вдовицата на Али, траурната процесия ще обиколи целия град Луисвил, за да могат повече почитатели да се поклонят пред легендата.

На самото погребение присъствие е потвърдил бившият президент на САЩ Бил Клинътн, който ще изнесе реч на церемонията. Със сигурност в Луисвил ще бъде и турският президент Реджеп Ердоган, като представител на мюсюлманската вяра. Той няма да участва в церемонията с реч, тъй като, според говорителя на семейството Боб Гънел, "не са могли да го вместят в графика".

Снимка: Getty Images

Гост ще бъде и кралят на Йордания Абдула ІІ.

Идеята на организаторите е на церемония да присъстват представители на всички големи световни религии - ислям, православие, католицизъм, юдеизъм и будизъм.

Големият отсъстващ ще е настоящият президент на САЩ Барак Обама. По време на тъжната церемония той ще уважи едно радостно събитие за семейството му - дипломирането на дъщеря му Малия.

Речи на церемонията ще държат децата на Али, както и негови приятели и бивши спаринг партньори.

Вече стана ясно, че ковчега на легендата ще бъде носен от последния абсолютен шампион в тежка категория - Ленъкс Люис и актьора Уил Смит.