на живо

Димитър Бербатов и Стилиян Петров отново рамо до рамо

Бившият капитан на националния отбор ще играе пред родна публика за първи път след преборването на левкемията

БГНЕС

14 юни ще бъде един много специален ден, защото "Смелото сърце" на българския футбол - Стилиян Петров, ще излезе на терена за първи път пред родна публика след спечелването на битката с левкемията.

Стенли е поредното голямо име, което се присъединява към звездния отбор на Димитър Бербатов за благотворителния мач срещу селекцията на Луиш Фиго.

Стилиян и Бербатов ще играят рамо до рамо за първи път от 2010 г., когато нападателят се отказа от националния отбор. Двамата заедно полагат основите на бляскавите си кариери в ЦСКА, а приятелството им си остава силно и до днес, като Берба бе сред хората, оказали най-голяма подкрепа на халфа по време на борбата му с коварната болест. 

Петров е вторият българин след Христо Стоичков, който ще стане част от грандиозния двубой на Националния стадион "Васил Левски".

Стенли е носител на приза Футболист номер 1 на България за 2003 г. Той наследява капитанската лента на националния ни отбор след отказването на Красимир Балъков през 2003 г. Рекордьор е по мачове с фланелката на "трикольорите" - 105. В тях отбелязва 8 гола.

Снимка: btv.bg

Стенли е носител на приза Футболист номер 1 на България за 2003 г. Той наследява капитанската лента на националния ни отбор след отказването на Красимир Балъков през 2003 г. Рекордьор е по мачове с фланелката на "трикольорите" - 105. В тях отбелязва 8 гола.

Полузащитникът започва кариерата си в "Монтана", а на 18-годишна възраст преминава в ЦСКА. През 1999 г. прави трансфер в "Селтик", където остава до 2006 г. През 2001 г. е избран за Най-добър млад играч в шотландското първенство.

За осемте си години на "Селтик Парк" става четири пъти шампион на Шотландия, три пъти вдига Купата на страната и три пъти триумфира в турнира за Купата на Лигата. Стан бе основна фигура в състава на "детелините" и със самоотвержената си игра се превърна в любимец на феновете. Той има 228 мача с екипа на гранда от Глазгоу, в които се разписва общо 55 пъти.

От "Селтик" преминава в "Астън Вила", където се събира с бившия си мениджър Мартин О'Нийл и взима капитанската лента. До принудителното си отказване от футбола през 2013 г. има 185 мача за бирмингамци и 9 гола.

Стилиян Петров е истински боец. Доказвал го е многократно на терена, но и извън него. През март 2012 г. получава най-лошата новина - страда от остра форма на левкемия. Това го принуждава да сложи край на професионалната си кариера по-рано от очакваното, за да започне една нова и много по-тежка битка - за живота си.

Снимка: Getty Images

И той успява. Четири години по-късно излиза победител от челния сблъсък с коварната болест, сваля почти 40 килограма и се готви за нови подвизи по футболните терени.

Стан ще се присъедини към Христо Стоичков и бившите съотборници на Бербо в "Манчестър Юнайтед" - Райън Гигс, Пол Скоулс, Гари Невил, Едвин Ван Дер Сар, Неманя Видич, Патрис Евра, които вече потвърдиха участието си в шоуто на 14 юни.

В състава на Луиш Фиго пък ще бъдат Роберто Карлош, Робер Пирес, Деко, Толдо, Леман, Мичел Салгадо и Максуел.

Благотворителният мач ще бъде излъчен пряко по bTV Action на 14 юни от 18:00 ч.