на живо

"Стъклената" единайсеторка на Мондиал 2018 (ВИДЕО)

Контузените, които изпуснаха своя шанс

Започващото скоро световното първенство в Русия ще бъде футболен празник. Част от него обаче няма да са 11 добри играчи, които ще го пропуснат заради контузии. Някои от тях се "повредиха" отдавна, а други научиха в последните дни, че няма да участват на мондиала.

Изненадващо сред тях не е германският национал Марко Ройс. "Стъкленото" ляво крило на "Борусия" Дортмунд често излиза от строя преди важни мачове и турнири, но не и този път.

Представяме ви цял един стартов състав от футболисти с "липса на малшанс":

На вратата застава (въпреки че не може) Серхио Ромеро. В последните 5 години титулярният страж на Аржентина е втори избор в клубния си отбор. По време на престоя си във френския "Монако" Ромеро бе резерва на Даниел Субашич, а в момента е след брилянтния Давид Де Хеа в "Манчестър Юнайтед".

В националния отбор обаче 31-годишният Ромеро е записал 94 мача и бе един от героите на "гаучосите" по пътя им към финала на предишното световно.

Сигурно си е мечтал може би за последен път да чуе аржентинския химн на мондиал, но контузия в коляното му попречи. Тежък удар по амбициите на Меси и компания за титла, както и поредно нещастие за Ромеро. Вратарят има и три поредни загубени финала във важни турнири...

В центъра на защитата действа Лоран Косчелни. Бранителят щеше да си партнира със Самюел Юмтити от "Барселона". Капитанът на "Арсенал" обаче скъса ахилес в реванша с "Атлетико" Мадрид от полуфиналите на Лига Европа. Тежката контузия означава, че ще бъде извън игра минимум 6 месеца.

Това принуди 32-годишния Косчелни да сложи край на кариерата си в националния отбор. Франция ще бъде без един от най-опитните, но на "петлите" не им липсва качество, за да компенсират.

До Кошчелни слагаме Матия Настасич от "Шалке 04". След преминаването си в "Манчестър Сити" през сезон 2012/2013 сърбинът за кратко време се превърна в любимец на феновете. Специалистите предвиждаха голямо бъдеще за Матия, но честите контузии сякаш му го "откраднаха". В крайна сметка Насташич се оказа ненужен на "Етихад" и смени английската Висша лига с германската Бундеслига.

И в "Шалке" обаче травмите тормозят централния защитник и пречат да разгърне пълния си потенциал.

Матия получи контузия в коляното в началото на април, като първоначалната прогноза бе, че възстановяването ще продължи три месеца и има надежда той да играе на световното. Настасич не се възстанови навреме и затвърди репутацията си на "чуплив".

Десен бек в нашата единайсеторка е Дани Алвес. Ветеранът едва ли се нуждае от описание, но все пак ще припомним, че е един от най-титулуваните футболисти в историята. Има богата витрина от трофеи с екипите на "Севиля", "Барселона", "Ювентус" и "Пари Сен Жермен".

Щеше да бъде приказно, ако завърши със световна титла. За 35-годишния Алвес това бе последният шанс. Невинаги приказките имат щастлив край.

Тифозите на "Ювентус" може и да приемат случилото се като карма, защото миналото лято бразилецът смени "бианконерите" с "Пари Сен Жермен" заради по-високата заплата.

Вляво на отбраната, макар че обичайната му позиция е десен защитник, поставяме Джо Гомес от "Ливърпул". Младокът подписа с мърсисайдци през 2015 г. и бързо проби в първия отбор, след което скъса кръстни връзки на лявото коляно и пропусна остатъка от дебютния си сезон.

Поливалентният защитник се завърна и две години по-късно влезе в плановете на националния селекционер за мондиала в Русия. Травма в глезена обаче разби мечтата на 21-годишния англичанин.

В средата на терена е Данило от "Порто". Дефанзивният халф е сред любимците на треньора Фернандо Сантош. Той и Уилиам Карвальо от "Спортинг" Лисабон са биткаджиите в полузащитата на Португалия.

"Мореплавателите" обаче ще трябва да се справят без Данило, който скъса ахилес през януари. Другар по съдба с Лоран Косчелни.

Малко пред него в стартовия ни състав попада Димитри Пайе. Френският плеймейкър е един от най-подценяваните играчи на Стария континент. Впечатляваше с изявите си за "Уест Хем", продължи да блести и в "Олимпик" Марсилия, за който има 10 гола и 20 асистенции през настоящата кампания.

Магьосникът от Реюнион обаче получи контузия във финала на Лига Европа срещу "Атлетико" Мадрид и напусна терена облян в сълзи. Резултатите от направения му преглед показаха, че той няма да е готов за старта на мондиала, но може да се възстанови за елиминационната фаза. Въпреки това селекционерът Дидие Дешан предпочете да го остави извън 23-мата избраници. Тъжно за 31-годишния халф. Поредният, който пропуска последния влак...

На левия фланг е Серж Гнабри - един от най-големите таланти на германския футбол. Отхвърлен от "Арсенал", но приютен от "Вердер" Бремен и "Хофенхайм", Гнабри възроди кариерата си.

Шансовете на крилото да бъде взет от Йоаким Льов бяха минимални, но станаха нулеви след като получи травма в слабините.

Отдясно слагаме Алекс-Окслейд Чембърлейн - още един представител на "Ливърпул". Преди началото на сезона бързоногият футболист смени "Арсенал" с мърсисайдци в търсене на повече игрово време. Получи го и постепенно си извоюва титулярно място в тима на Юрген Клоп.

Травма в коляното, получена срещу "Рома" в полуфиналите на Шампионската лига, за пореден път спря прогреса на Чембърлейн. Той не само ще пропусне Мондиал 2018, но и цялата лятна подготовка на "Ливърпул" плюс старта на сезона. Очаква се да се завърне на терена чак през ноември...

Един от атакуващите халфове в схемата ни е Мануел Лансини. Аржентина разполага с атомна атака - Меси, Агуеро и Дибала, а от халфа на "Уест Хем" се очакваше да помага на въпросното трио.

Днес обаче стана ясно, че Лансини е получил контузия и пропуска Мондиал 2018...

В нападение оставяме сам Александър Кокорин. В Русия може и да не очакват много от "Сборная", но надеждите на местните фенове за добро представяне бяха свързани именно с тарана на "Зенит". 27-годишният играч е голаджията, от който руснаците отчаяно се нуждаят.

Кокорин обаче скъса кръстни връзки на дясното коляно в двубоя между "Зенит" и "Лайпциг" в Лига Европа и отпадна от сметките на селекционера Станислав Черчесов.

"Стъклените" 11 във FIFA 18: