на живо

За потъващия кораб, мишките и капитана (ВИДЕО)

Историята на Алесандро Лукарели - последния №6 на "Парма"

Има някаква особена красота в историите за вярност и чест. В света на футбола, който бе превзет от парите, те станаха рядкост, може би дори феномен. Италия е последният бастион на лоялността. При споменаването на думата "лоялност" веднага изникват имената на легенди като Франческо Тоти ("Рома") и Джанлуиджи Буфон ("Ювентус").

Връзката между Алесандро Лукарели и "Парма" обаче е също толкова специална. Една истинска приказка, заслужаваща да бъде разказана. Историята за потъващия кораб, който мишките напускат, за да остане накрая само капитанът. Е, тази история има щастлив край.

Февруари 2015 г. Треньорът Роберто Донадони и капитанът Алесандро Лукарели дават извънредна пресконференция преди мача с "Удинезе". Часове по-рано ръкодството на "Парма" е обявило, че мач няма да има. Причината - клубът няма пари, за да плати на стюрдите на своя "Енио Тардини". Прецедент в историята на Серия "А" и началото на края за "Парма".

Десетилетие след банкрута през 2004 г. клубът отново гледаше към пропастта. Собственикът Томазо Гирарди не покриваше всички разходи, а заплатите на футболистите се изплащаха в последния момент. Капитанът Лукарели първи заподозря и алармира, че има нещо нередно.

Алесандро премина в "Парма" през 2008 г., когато бе на 30 години. Помогна на "дуковете" да се върнат бързо в елита. В следващите 5 сезона имаше основна заслуга за утвърждаването на тима в Серия "А". Вече като капитан Лукарели изведе "пармалатите" до шестото място през 2014 г. УЕФА обаче извади клуба от евротурнирите заради неплатени данъци в размер на 200 000 долара.

"Парма" смени собственика на два пъти и премина в ръцете първо на Резарт Тачи, а след това на Джампиетро Маненти. И в двата случая за... 1 евро. Ситуацията се промени, но към по-зле. Не се плащаха дори сметките за ток и вода. В тези условия на криза капитанът Лукарели остана лоялен. Предлагал на съотборниците си да ги закара за мача с "Дженоа", само и само двубоят да се играе. "Бих играл и в Серия "D", ако се наложи", заяви тогава Алесандро.

"Парма" завърши на последното място и обяви банкрут. Клубът се прероди под името "Парма Калчо 1913" и започна от дъното на италианската футболна пирамида - Серия "D" (четвърта дивизия).

Всички останали водещи играчи на "кръстоносците" напуснаха, но Лукарели остана и игра във всеки мач, а отборът спечели промоция с лекота, без да допуска загуба.

Последва доста по-труден сезон. "Парма" остана на второ място в своята група от Серия "C" и се класира за плейофите. Впоследствие стигна до финала срещу "Алесандрия". Преди сблъсъка телевизионните камери уловиха емоционалната реч на капитана Лукарели:

"Това е всичко: мъка, страх, пот, саможертва. Благодарение на тях сега сме тук. Серия "Б" е близо. В следващите 90 минути трябва да дадем всичко от себе си. Цялата си енергия. Докъдето не можем да стигнем с крака, ще го направим със сърце. Защото заслужаваме. Ние сме истински отбор. Преминахме през много, за да можем сега да им докажем, че грешат... Има и още нещо. Не знам дали ще имам втори такъв шанс, така че направете ми услуга. Днес трябва да ме качите в Серия "Б". Един за всички, всички за един!", казва Алесандро.

Вдъхновеният от думите на своя капитан отбор победи с 2:0 и се доближи на крачка от мечтата - Серия "А". Ветеранът, вече на 40 години, остана за още един сезон. Все пак бе обещал, че ще върне "Парма" в елита. Трудна задача, тъй като скокът бе огромен и само най-големите оптимисти вярваха, че "дуковете" са способни.

Миналато лято бе поредното, в което на "Енио Тардини" прекрояваха състава. Лукарели се оказа единственият оцелял от изпадналия през 2015 година тим. Специалистите предричаха на "Парма" място в средата на таблицата, а "жълто-сините" започнаха кампанията с едва 3 победи от първите 9 кръга.

"Дуковете" обаче се обединиха около своя капитан, който отбеляза 3 гола в следващите 6 мача и "Парма" започна да се изкачва в таблицата. "Пармалатите" продължиха в същия дух и силният финален щурм означаваше, че в последния кръг се нуждаят от победа над играещия за нищо "Специя" и грешна стъпка на "Фрозиноне" срещу "Фоджа".

Лукарели и компания се наложиха с 2:0, а "Фрозиноне" допусна късен изравнителен гол за крайното 2:2. Така "Парма" се завърна в елита заради по-добрите си показатели в директните мачове с основния конкурент.

За пръв път в историята отбор записа три поредни промоции! Съотборниците на Лукарели го носеха на ръце, а той не можеше да сдържи сълзите си.

"От доста време чакам този ден. Прегръщам "Парма" вече 10 години, посветих ѝ всичко и малко отгоре. Вече сме в Серия "А", целта е постигната. Заедно написахме една история. Спазих обещанието, дадено преди три години", каза Алесандро. Малко по-късно капитанът обяви, че слага край на своята кариера.

"Парма" е сред величията в италианския футбол. Трикратен носител на Купата на Италия и два пъти на Купата на УЕФА. "Жълто-синия" екип са носили легендарни футболисти, сред които Джиджи Буфон, Фабио Канаваро, Лилиан Тюрам, Ернан Креспо, Хуан Себастиан Верон, Джанфранко Дзола, Енрико Киеза и разбира се родната гордост - Христо Стоичков.

В 105-годишната си история клубът е разполагал с много играчи от световна класа, но само фланелката с №6 е извадена от употреба. В последните 10 години тя бе носена от Алесандро Лукарели. 40-годишният защитник остави своята следа в Емилия-Романя.