на живо

Защо "Върджил", а не "Ван Дайк"?

Историята на най-скъпия защитник в света

Getty Images

Дни преди отварянето на зимния трансферен прозорец "Ливърпул" обяви привличането на Върджил ван Дайк от "Саутхемптън". Изненадващо, не само защото става въпрос за централен защитник - нехарактерно попълнение за мърсисайдци в последните години, но и заради внушителната трансферна сума - 85 млн. евро.

Въодушевлението сред феновете на "червените" бе огромно и фланелките с №4 вървяха като топъл хляб. Новият най-скъп бранител в света обаче отново избра на гърба му да се изписва неговото собствено име, а не фамилното. Стотици хиляди привърженици на "Ливърпул" останаха разочаровани, защото вече си бяха поръчали екипи с "Ван Дайк".

Причината за решението на бившия капитан на "Саутхемптън", където той също бе "Върджил", а не "Ван Дайк", се оказа не прищявка, а семейна драма, водеща началото си от 2004 г. Тогава бащата на 12-годишния Върджил - Рон, напуска майката Хелън и трите си деца.

"Върджил постигна много, имайки предвид колко труден живот водеше. Баща му ги остави и така и не получи прошка. Истината е, че след това Рон пропусна доста важни години и се отдалечи от семейството, а цялата тежест падна върху Хелън. Тя е героят в тази история", разказва Стивън Фо Сиеув - чичо на Върджил по майчина линия.

"Никой не би махнал името на баща си от своя екип без основание. Върджил ясно показа как се чувства"

"Хелън бе на пълно работно време, след това се прибираше у дома, готвеше и се занимаваше с децата. Рон е добър човек, но това не е достатъчно, за да бъдеш и добър баща. Той се ожени отново след това, а новата му съпруга съвсем го отдалечи от най-големия му син Върджил.", добавя Стивън.

Майката на Върджил - Хелън, холандка със суринамски корени, е полицай по професия. Ред и дисциплина.

Думите на Сиеув намират потвърждение и от случилото се в социалните мрежи след преминаването на Ван Дайк в "Ливърпул". Баща му Рон написал, че се гордее със сина си, но братът на Върджил - Джордан, коментирал: "Нямаш право да казваш такива неща".

На следващия ден Ван Дайк-старши, телевизионен техник по професия, дава интервю пред вестник "Сън", в което обвинява роднините на майката Хелън, че интересът им към футболната кариера на Върджил идва чак след като той започва да печели много пари.

Рон ван Дайк

"Аз съм единственият, който знае защо Върджил се превърна в това, което е в момента. На никого от страната на Хелън не му пукаше за кариерата на Върджил, докато той не стана професионалист. Мога да опиша ситуацията с една дума - пари", обяснява Рон.

"Тъжно ми е за Рон. Той иска да бъде близък с децата си, но с Върджил почти не си говорят заради Хелън", разяснява Ико Станеке - един от най-добрите приятели на Рон ван Дайк.

Всъщност бащата на Върджил наистина го насърчава да не се отказва от футбола и вози малчугана за тренировките във "Вилбродус" Бреда (U13), впоследствие и във "Вилем II"(U17). Рон обаче е по-скоро шофьор на Върджил отколкото родител.

"Като малък живях с татко известно време, но не беше никак приятно. После се върнах при майка ми. Впоследствие той опита отново да се сближим, но не исках да го виждам. Може би ще стане след години, но не ми липсва.", казва Върджил пред медиите в родината си.

Детските години на Ван Дайк. Негови съученици разказват, че момичетата го харесвали, но той мислел само за футбол.

Върджил все още не е простил на Рон. Двамата се чуват все по-рядко, особено след като преди две години холандският национал кани баща си на един мач на "Саутхемптън" във Висшата лига, но получава отказ. Рон ван Дайк отвръща, че заслужава повече.

Междувременно новият най-скъп защитник купува на майка си Хелън нова къща, помага и на брат си Джордан и сестра си Дженифър. Не е забравил и съдържателите на "Oncle Jean" - ресторант в родната Бреда. Там той е готвач в тийнейджърските си години. Тогава работи срещу 3 долара на час, за да поддържа жива мечтата си един ден да стане професионален футболист.

Успя. Стана и най-скъпия защитник в света. Дебютира за "Ливърпул" с победен гол в дербито на Мърсисайд

Но той не е "Ван Дайк", а просто "Върджил"...

Тагове:

@