на живо

Флавия Пенета избра да остане вечната шампионка на US Open

Италианката изненада всички след като грабна титлата

Getty Images

Италианската тенисистка Флавия Пенета спечели Откритото първенство на САЩ, след като на финала се наложи над сънародничката си Роберта Винчи със 7:6 (4), 6:2.

Първият сет беше доста равностоен, като двете състезателки залагаха по-скоро на сигурните отигравания и все пак си размениха по един пробив. Тайбрекът бе доста оспорван, но след 5:4 Пенета взе своето.

Във втория сет Пенета стартира много силно, поведе с 2:0, след като използва и първата се открила възможност за пробив. След това тя направи още един път това упражнение, излизайки напред с 4:0. Винчи върна пробив, след което е затвърди успеха, намалявайки до 2:4. Но амбицираната към титлата съперничка веднага след това с бекхенд по правата и излизане на мрежата спечели за 6:2.

Снимка: Getty Images

След като вдигна трофея, Пенета, която бе поставена под номер 26 в основната схема, обяви, че се оттегля от тениса.

"Това е моят начин да кажа довиждане на тениса. Наистина съм щастлива, защото успях да направя това, за което много състезатели мечтаят. Това е моят последен мач на US Open и едва ли има по-добър начин да приключа със спорта. Играя тенис от съвсем малка, така че сега ще вляза в своя нов живот. Просто ще завърша сезона", заяви шампионката.