на живо

Прогнозират 25% ръст на контузиите при подновяването на Висшата лига

В Англия се надяват първенството да бъде рестартирано на 19 юни

Футболистите във Висшата лига ще бъдат с 25% по-податливи на контузии след подновяването на шампионата, сочи проучване на платформата Zone7, която се занимава с прогнозирането на риска от травми. Тя работи с над 30 професионални футболни тима по света.

Проучването показва, че при изиграването на осем мача за период от 30 дни рискът от контузии се увеличава с 25% в сравнение с графика, при който се изиграват по четири или пет двубоя за същия този период.

8 мача за 30 дни не е нещо нетипично за тимовете от елита на Острова, но данните сочат, че в нормални условия едва 4% от футболистите са подложени на подобно натоварване. 

За момента оптимистичните прогнози за подновяването на Висшата лига са свързани с датата 19 юни. Освен натоварения график от мачове, друг проблем за играчите ще е адаптацията след дългия период на изолация, в който макар и да са поддържали форма, интензивността на натоварвания е била изключително ниска. Поради тази причина още с подновяването на интензивните контактни тренировки, което ще се случи този четвъртък, може да бъдат регистрирани контузии. 

За пример се дава Бундеслигата, където отборите тренираха на пълни обороти само десетина дни преди рестарта. В първия ден от подновяването на шампионата - 16 май, 8 играчи са получили контузии в шестте изиграни мача. Този процент е доста над нормата. Именно заради това според платформата е нужна обичайната предсезонна подготовка, продължаваща в рамките на 30 дни. За това настояват и голяма част от мениджърите във Висшата лига.