на живо

Рио Фърдинанд към Бербатов: Идвам! Обещай ми слънце! (ВИДЕО)

Бившият капитан на "червените дяволи" ще се включи в благотворителното шоу на националния стадион на 14 юни

Рио Фърдинанд към Бербатов: Идвам! Обещай ми слънце! (ВИДЕО)

14 юни 2017 г. – денят, в който легендите на „Манчестър Юнайтед“ ще превземат София, за да подкрепят бившия си съотборник Димитър Бербатов и неговата фондация в благотворителната им кауза. Райън ГигсНеманя ВидичПатрис ЕвраЕдвин ван дер СарПол Скоулс и Гари Невил вече са резервирали самолетните си билети. Те обаче се нуждаят от доказал се през годините капитан и не е изненада, че тази роля ще бъде поверена на шесткратния шампион на Англия – Рио Фърдинанд.

Името на бранителя е поредното, което ще бъде вписано в състава на Бербатов за благотворителното шоу на стадион „Васил Левски“ на 14 юни. Тогава отборът на българина ще се изправи срещу състава на португалската легенда Луиш Фиго. Всички приходи ще отидат за кампаниите на благотворителните фондации на двамата организатори. Мача ще може да гледате пряко по bTV Action от 18:00 ч.

Рио се влюбва във футбола като дете и започва тренировки в школата на „Уест Хем“. Пръв таланта му забелязва бащата на… Франк Лампард, който го кани при „чуковете“. През 2000 г. прави своя дебют във Висшата лига на Англия с екипа на „Лийдс“, след като преминава в клуба за 18 млн. паунда – рекорд за похарчени пари за защитник тогава.

Снимка: Getty Images

Две години по-късно той акостира на „Олд Трафорд“ за почти двойна сума - 34 млн. паунда. „Манчестър Юнайтед“ със сигурност не съжалява за изхарчените пари! Фърдинанд скоро се превръща в любимец на публиката, а уменията му да отнема и задържа топката го правят гордост на английската футболна школа. С негова помощ „червените дяволи“ печелят Шампионската лига през 2008 г., както и шест титли на страната (2003, 2007, 2008, 2009, 2011, 2013 г.)

Снимка: Getty Images

За никой почитател на футбола не е изненада, когато Фърдинанд излиза на терена като капитан на английския гранд и вдига купата на Шампионската лига след победа над „Челси“ на финала в Москва. Именно с ценната лента на ръката той се запознава и с Димитър Бербатов, с когато делят съблекалня, терен и желание за успехи с фланелката на „Манчестър Юнайтед“ от 2008 до 2012 г.

Снимка: Getty Images

Рио е един от стълбовете в отбраната не само на „червените дяволи“, а и на английския национален отбор, където също е капитан от 2008 г. до отказването си от активна спортна кариера през 2013 г. Той е в състава на „трите лъва“ за 4 световни първенства – 1998, 2002, 2006 и 2010 г.

Въпреки че в спортната си кариера има и върхове и спадове, най-голямата трагедия в живота на Фърдинанд е лична. През 2015 г. съпругата му Ребека губи битката с рака на гърдата. Така футболистът остана да се грижи сам за своите три деца Лоренцо (на 11 г.), Тейт (на 8 г.) и Тиа (на 6 г.).

Снимка: Getty Images

Със сигурност обаче бранителят среща подкрепа в лицето на своите приятели, между които е и Димитър Бербатов. Двамата никога не са пестили суперлативи за поведението си на и извън терена. В свое интервю преди време англичанинът разкри характерна черта за българския футболист:

„Той е първият, който отива на тренировка и последният, който си тръгва. Той е огромен професионалист, който иска да вкарва голове“, хвалеше Фърдинанд.

Двамата се срещнаха по време на студиото на британска телевизия за полуфиналната среща в Шампионската лига между „Ювентус“ и „Монако“ и очароваха с топлото си приятелско поведение и остроумни закачки.

Следва среща в София на 14 юни!

Фърдинанд се присъединява не само към своите бивши съотборници, а и към Роби КийнКрасимир БалъковХристо СтоичковСтилян Петров и Мартин Петров.

От другата страна на терена ще са избраниците на Луиш Фиго -  Нуно ГомешМичел СалгадоЙенс ЛеманРоберто КарлошДекоРобер Пирес и Максуел.

Шоуто е гарантирано, а всички приходи ще бъдат дарени за добри каузи.

Гледайте мача между отборите на Димитър Бербатов и Луиш Фиго на 14 юни от 18:00 ч. по bTV Action!