на живо

София Годжа - до Линдзи Вон и на италианския връх в ските

Тя се превърна във втората жена с 4 поредни победи в спускането

Getty Images

Каква е разликата между обикновеното ски спускане и това, което носи величие? 27 стотни! 

Толкова е разликата между победителката в последния старт от Световната купа по ски алпийски дисциплини в швейцарския зимен център Кран-Монтана - София Годжа и втората Лара Гут-Бехрами. 

Снимка: Getty Images

28-годишната Годжа, която е олимпийска шампионка от Игрите в Пьонгчанг през 2018 г., успя за четвърти пореден път да триумфира в спускането в надпреварата за Големия кристален глобус и по този начин се изравни с легендата в ските Линдзи Вон. 

До днес само американката, която сложи край на кариерата си през 2019 г., беше успявала да постигне победи в 4 поредни спускания! Вон направи това през 2018 г. от 20 януари до 14 март. 

Снимка: Getty Images

Годжа от своя страна успя да триумфира два пъти в Кран-Монтана (22 и 23 януари 2021 г.), а преди това в Санкт Антон (9 януари 2021 г.) и Вал Д'изер (19 декември 2020 г.).

Освен това София е автор на победа номер 100 в Световната купа в историята на италианските алпийски ски при жените. 

Снимка: Getty Images

В Кран-Монтана на трето място днес се нареди друга италианка Елена Куртони, която изостана на 60 стотни от своята сънародничка.

В класирането за Малкия кристален глобус Годжа води след пет старта с 480 точки. Втора е американката Бризи Джонсън с 285, а трета Корин Сутер с 270.

Снимка: Getty Images

Всъщност на Годжа ѝ трябват още 2 поредни победи, за да изравни рекорда в спускането. Вон, която е шампионка от олимпийските игри през 2010 г. във Ванкувър, успя да постигне 6 поредни успеха в тази дисциплина през сезон 2009/2010.