на живо

Треньорът на Тайбе: Стегнахме редиците (ВИДЕО)

"Ако аз се притесня, момичетата ще са тройно по-притеснени", разкри тайната на успеха Петър Касабов

Треньорът на Тайбе: Стегнахме редиците (ВИДЕО)

Уморен, но изключително доволен след схватката на своята възпитаничка и вече световна шампионка в категория до 62 кг - Тайбе Юсеин, треньорът Петър Касабов не скри, че се гордее със спечелените медали и мобилизацията в редиците на българските боркини.

"Стегнахме редиците, натиснахме, работи се сериозно. Има ред и дисциплина. Когато се работи усърдно, резултатите неминуемо идват. Миналата година на световното стана голяма издънка. Радвам се, че се мобилизирахме, концентрирахме и успяхме да изтрием грешките, които бяха допуснати, и успяхме тази година да завършим със злато", каза Касабов специално за bTV.

Златото на врата на Тайбе Юсейн от световно първенство е едва първото за българската женска борба след последния медал на Станка Златева от 2011 г. Касабов разкри и каква е тактиката на момичетата по време на решителните мачове.

"До последната секунда, когато си там на тепиха, трябва да си на 100%. Не можеш да си позволиш и секунда разсейване. Това е уникалното в борците - всички успяват да се абстрахират от целия шум в залата и да слушат само гласа на човека, на когото вярват и е до тях цяла година. Всичко е отработено по време на тренировки. Аз, ако се притесня, те ще бъдат тройно по-притеснени", заяви той.

Снимка: bul-wrestling.org

Българската женска борба има бъдеще, убеден е наставникът, а единствено здравословните проблеми са били причината делегацията да се прибере само с два медала - златото на Юсеин и среброто на Биляна Дудова.

"Имаме още 3-4 момичета, които са с контузии и тежки травми. Съставът ни можеше да изглежда по съвсем друг начин. Можехме да сме със 7-8 момичета и силно се надявам за следващата година да се върнах и Миглена Селишка, Елица Янкова, Мими Христова и Евелина Николова. Тогава нещата стават съвсем други", оптимист е Касабов.