на живо

9 години затвор за Бритни Гринър в Русия

Баскетболистката бе призната за виновна за трафик и притежание на наркотици

9 години затвор за Бритни Гринър в Русия! Съдът призна американската баскетболистка за виновна за трафик и притежание на наркотици. Тя трябва да плати и глоба в размер на 16 000 долара.

Двукратната олимпийска шампионка бе задържана през февруари на летище "Шереметиево" в Москва, след като в багажа ѝ бе открито шише с масло от канабис.

Съдът се произнесе - Гринър е внесла забраненото вещество умишлено и с престъпни намерения и не прие оправданието на американката, че случайно е сложила шишенцето в багажа. Тя изтъкна и лекарско предписание за ползване на канабиса, което също не беше уважено от съда.

Максимално предвиденото наказание от руското законодателство бе 10 години, а прокуратурата поиска присъда от 9,5 години.

Президентът на САЩ Джо Байдън излезе с изявление, в което нарече осъдителната присъда на Гринър "неприемлива" и призова Русия да освободи баскетболистката. Той увери, че с администрацията му ще работят за постигането на тази цел.

За да освободи Гринър, Москва поиска размяна с оръжейния търговец Виктор Бут, който излежава присъда от 25 години във федералния затвор в щата Илинойс.

Гринър е голямо име отвъд Океана с 6 участия в "Мача на звездите". За последно тя беше част от тима на руския "Екатеринбург".