на живо

Александър Везенков пред bTV: Всичко е в моите ръце (ВИДЕО+СНИМКИ)

Осъзнавам, че Господ ми е дал всичко в този живот, казва момчето, което отнесе България в друга галактика

Александър Везенков пред bTV: Всичко е в моите ръце (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Мисля, че всичко ще е наред.“

С тези думи, Спортист №1 на България за 2022 г. и баскетболист №1 в Европа и в Гърция за 2023 г. Александър Везенков, полетя по пътя към най-голямото предизвикателство в своя 27-годишен живот.

Честта да го изпратим и да му пожелаем късмет в новия му отбор Сакраменто в НБА се падна на мен и на моите колеги Петър Стоев и Евгений Милов. Минутите, които прекарахме заедно с това изумително момче преди то да се качи на първия от трите си полета, които му предстоят – този за Мюнхен, ще останат завинаги в съзнанието ми.

Защото наистина мисля, че ние, които имаме честта и привилегията да познаваме Везенков и неговото семейство, сме късметлии.

Пред очите ни се случва история.

В последните си минути на българска земя, Везенков беше емоционален.

На няколко пъти очите му се навлажниха. Признавам си, аз също се люшках в море от емоции. Той обаче се отправи към чисто нов, чудовищно различен свят, със смело сърце.

С усмивка, с кураж, с вяра в самия себе си.

Разговорът със Саша оставам на вас, в следващите редове.

Преди да се потопите в тях и в мъдростта и смирението на този човек, който може би нашето общество не заслужава, ви напомням, че това момче е нечий син.

Снимка: Евгений Милов

И той е станал такъв, какъвто е, благодарение на своето семейство.

Защото една майка, един баща и една по-голяма сестра не винаги са му угаждали, даже се съмнявам, че някога въобще са го правили. Но всеки ден, седмици, месеци, години, те са изковали в него ценности, които днес са на изчезване.

Александър Везенков пред bTV. 

Добре е да го гледате, да го чуете, да го прочетете. И да запомните уроците му.

Снимка: Евгений Милов

ЗА БЕЗСЪННИТЕ НОЩИ

"Не мигнах няколко дни. Не спах. Не е лесно да си тръгнеш от място, което обичаш, от хора, които те обичат и те ценят. За мен, Олимпиакос, е семейство. В Атина са почти всички мои приятели, но решението да отида в НБА, е най-правилното за моята кариера. Макар и тежко, мисля, че взех правилното решение."

С КАКВО ГО СПЕЧЕЛИХА АМЕРИКАНЦИТЕ?

"Тези хора ми показаха всячески, че ме искат, че държат на мен и че виждат ролята ми в техния отбор. Ако не беше така, нямаше да приема. Сега всичко е в моите ръце. Те са видели в мен нещо повече от това, че мога да играя добре баскетбол, остава да го докажа."

ДА ЗАПОЧНЕШ ОТНАЧАЛО

"Няма в света треньор, който да ти гарантира минути на терена, ако ти не си ги заслужил. Предстои ми борба, предстои ми много работа, но вярвам в себе си. Всичко трябва да се доказва в този живот."

Снимка: Евгений Милов

АМБИЦИЯТА НА САКРАМЕНТО

"Отивам в отбор, който през последния сезон завърши на трето място в Западната конференция, падна в първи кръг на плейофите от Голдън Стейт в седем мача, за първи път от толкова години влезе в плейофите. Това също ми помогна да избера Сакраменто, защото едно е да отидеш в отбор, който иска да побеждава и побеждава, съвсем друго е да отидеш в отбор, който просто играе."

ДУХЪТ НА ОЛИМПИАКОС

"Последните две години бяха много силни, много емоционални. Загубихме един полуфинал и един финал, буквално с последния шут. Всеки от нас искаше да стигне до края. Превърнахме Олимпиакос не просто в баскетболен отбор, а в нещо много по-силно, много по-здраво. Имахме невероятна химия помежду си. В този отбор всеки един се радваше за другия до себе си, а това не се среща често в професионалния спорт."

Снимка: Евгений Милов

ГАЛАКТИКАТА НА ИМЕ НБА

"НБА е нещо много голямо. Всеки очакваше аз да отида. Олимпиакос е близо до България. Някак си, тук, по друг начин се усещаше, не се ценеше чак толкова. Нищо, че говорим за отбор, който има спечелени три Евролиги. Струва се по-достъпно и не толкова голямо за хората. Но в ухото на всеки човек, когато чуе НБА, това вече звучи различно."

НЕ СЪВСЕМ ДЕТСКА МЕЧТА

"Тепърва предстои да осъзная къде отивам и какво означава това за мен, за моето семейство, за българския баскетбол, за всички, които ме подкрепят. Със сигурност е нещо много голямо за всеки, който играе баскетбол, за всяко дете, което играе баскетбол. Радостен съм, че сега се сбъдва именно на мен."

Снимка: Евгений Милов

СТЪПКА ПО СТЪПКА

"Не отивам в НБА само, заради идеята, или защото това ми е най-голямата мечта. Отивам, защото виждам шанс за моето бъдеще за нещо много голямо. И съм готов да взема този шанс. Аз така съм устроен като човек, че гледам да си подреждам нещата ден за ден, тренировка за тренировка, мач за мач."

ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВОТО

"НБА е изобилие от таланти в нашия спорт. Не, че в Европа ги няма, но там със сигурност са повече. И като талант, и като качества, и като брой играчи, и като физика. Затова отивам там: да проверя моите сили и да видя какво ми е необходимо, за да играя на това ниво. Да видиш такива играчи, които само си гледал по телевизията и да се срещнеш с тях на игрището… Със сигурност, това ще бъде изпитание и нещо съвсем ново за мен, но аз се надявам, че моите съотборници ще ми помогнат да се адаптирам."

Всичко ще бъде наред, Саша Везенков.

Благодарим ти.

P.S. В момента, в който четете тези редове, Александър Везенков вече ще е на борда на втория си полет за деня, на презокеанския, който ще го отведе към Сан Франциско, а от там към Сакраменто.

Нов живот, нов свят. За едно безспорно смело сърце.