на живо

Барчовски: Мечтая и вярвам, че ще прескочим груповата фаза

Националният ни отбор по баскетбол е готов за европейското

Има напрежение, но не само мечтая, а и силно вярвам, че този път ще прескочим груповата фаза на европейското първенство по баскетбол. Думите са на националния селекционер Росен Барчовски.

Страната ни се завръща на най-голямата сцена на континента след 11-годишно прекъсване. Още в първия си мач в четвъртък "лъвовете" се изправят срещу световния шампион Испания.

"Иска ми се играта на отбора да говори. Ясно е, че сме в позиция на аутсайдери. Надявам се това мнение да бъде опровергано на терена. Вярвам, че това ще се случи", каза Барчовски на пресконференцията преди старта на първенството в Грузия.

Снимка: Lap.bg

"Това ми е трето европейско първенство. Предишните два пъти бяхме много близо до преодоляване на първата фаза и не само мечтая, но и силно вярвам, че този път това ще се случи", добави той.

Капитанът Чавдар Костов определи подготовката на тима ни като "много добра". Според него сме готови да изиграем добри мачове. 

"Имаме отлична връзка с треньора. Толкова много години сме заедно. На предишното европейско първенство играхме много добре, направихме две победи и бяхме близо да продължим в следващата фаза, надявам се сега да преминем", изрази надежда Костов.

Снимка: Lap.bg

"Единственият съвет, който давам на съотборниците си, е да се забавляват, защото не играем всеки ден на европейско първенство. Трябва да дадем всичко от себе си и да покажем каквото можем", добави той.

Останалите съперници на тима ни са Турция (№16 в света), Черна гора (№25), Грузия (№36) и Белгия (№37).

Последните три участия на страната ни на шампионат на Стария континент завършваха в груповата фаза - през 2005, 2009 и 2011 г.