на живо

Барчовски: Нужни са кански усилия, за да стигнем големите

Българският национален отбор по баскетбол отново на родна земя

Селекционерът на националния отбор по баскетбол Росен Барчовски заяви, че сме много далеч от големите и призна, че са нужни кански усилия, избухване на отделните играчи и правилен баскетбол за постигането на добри резултати.

Тимът ни се завърна от европейското първенство с една победа, като до последно имаше шансове за класиране за 1/8-финалите.

Голямата ни звезда Александър Везенков не се прибра с отбора. Той ще си почине няколко дни преди да се присъедини към подготовката на "Олимпиакос" за новия сезон. 

"Мога да кажа, че се връщаме леко разочаровани, но и доволни. Направихме каквото можахме. Трудно можеше да изцедим нещо повече. Като връщам нещата назад, винаги е можело да добавим нещо, но това е. Мина. По време на цялото състезание се мъчихме. Играчите дадоха каквото можаха. Отборите от нашата група, които заминаха за Берлин, не бяха толкова по-силни от нас. Бяхме много близко. Не се връщаме разочаровани. Не летим в облаците, нещо средно", започна Барчовски.

След последния мач срещу Белгия стана ясно, че капитанът Чавдар Костов се отказва от националния отбор. 

"Чавдар Костов – не ми го каза директно, но не е спонтанно решението му да прекрати кариерата си в националния отбор. Обмисляно е. Подмладяването е поизвършено. Доста млади играчи са в състава. Някои липсваха заради контузии. Много внимателно трябва да се прави. Ноември имаме много важни два мача. Трябва да сме първи в тази група, за да избягаме от допълнителната пресявка. Още като играч съм го преживявал. Едвам излязохме от групата."

"Едно удоволствие щеше да е още една победа. Там щяхме да срещнем някои измежду Словения, Франция и Германия. Пак щеше да си тръгнем минорно. Имаме си много проблеми. По стар български обичай обичаме да ги показваме и да ги вадим след състезание, особено след провал. Трябва да се мисли много. Не е моментът. Много трудно произвеждаме. Нямаме конкуренция при гардовете, при центровете. Основните постове. Имаме Емил с габарити горе-долу на тези, които се срещаме. При гардовете опираме на чужденци. Щеше ми се да има двама-трима българи. Не са готови. Има талантливи момчета, но са много далеч от истината.

"Съжалявам да го кажа, но това малко е максимумът. По-близко сме до по-голяма загуба. Стигаме донякъде, но губим накрая. Всичко е плод на нестандартен баскетбол, на избухване, кански усилия. Резултатите не опират много до обективната истина, тя не е много лицеприятна", каза още Барчовски.

Чуйте повече във видеото.