на живо

БКХУ Левски представи проект единствен по рода си в Европа

Basketball Inclusive Games събира играчи от 10 държави

 

БКХУ Левски представи амбициозен проект, който е единствен по рода си в Европа. Турнирът Basketball Inclusive Games, в чиято организация "сините" имат водеща роля, предоставя възможност за участие на играчи от 10 държави.

Идеята е на базата на него да бъдат възродени балканските първенства като част от календара на националните отбори по баскетбол на колички.

Проектът вече получи подкрепата на президента на родната федерация по баскетбол Георги Глушков, президента на Левски доц. д-р. Офелия Кънев, спортния директор на ФИБА Свят - Коста Илиев, президента на IWBF Валтер Пфалер, генералния секретар на IWBF Петр Тучек, вицепрезидента на ФИБА Европа и президент на Румънската баскетболна федерация Кармен Тоскала и други.

Целта на БКХУ Левски е да привлече още повече хора с двигателни увреждания към отбора, с което да промени живота им.

Ще бъдат проведени 10 треньорски и съдийски семинара в десетте партньорски страни, за да се повишат знанията както на треньори, така и на съдии за баскетбола на колички.

12-месечното международно сътрудничество е посветено на приобщаването в баскетбола за хора с двигателни увреждания, като се стреми да овласти участниците и да създаде трайно положително въздействие върху европейската общност.

Освен на България, Basketball Inclusive Games събира представители още на Хърватия, Румъния, Сърбия, Турция, Словения, Гърция, Кипър, Полша, Италия и Ирландия.