на живо

Големите звезди на европейското при 20-годишните: ЧАСТ 1

Сърбин, грък, испанец и французин са най-горещите имена, които да гледате на остров Крит

Европейското първенство за младежи до 20-годишна възраст се открива на 8 юли в Ираклион, а ето и кои са големите имена, които трябва да следите на първенството:

Лефтерис Манзукас (Гърция)

На 19 години, това момче, което се извисява до 207 см, вече играе втори пореден сезон с екипа на Панатинайкос. За втора поредна година той ще бъде водеща фигура и в националния отбор на Гърция.

Снимка: fiba.basketball

През лятото на 2022-ра Манзукас записва средно по 12,3 точки и 6,4 борби на мач при 18-годишните. Отличен стрелец от тройката, който открива европейското на остров Крит с амбицията да върне Гърция там, където домакините считат, че ѝ е мястото – на върха.

Майкъл Кайседо (Испания)

Голямата надежда на испанския баскетбол и на Барселона. Гард. На 20 години. С ръст от 200 см. За трето поредно лято това момче ще бъде част от националния тим на испанците в битката до 20-годишна възраст.

Снимка: fiba.basketball

Натрупа солиден опит в предишния си клуб Гранада, а през 2022-ра, въпреки че беше по-малък от останалите си съотборници, регистрира средно по 9,4 точки, 4,1 борби и 2,9 асистенции за иберийския състав, който триумфира с европейската титла.

Максим Рено (Франция)

Този младеж е висок 213 см, играе колежански баскетбол в САЩ, за Станфорд и е на 20 години. С юношеския тим на „петлите“ до 16-годишна възраст печели сребро от европейското, а на клубно ниво е известен с факта, че вечно беше в сянката на голямата надежда и топ НБА проспект сега Виктор Уембанияма, докато двамата растат в юношеската формация на Нантер в родината си.

В колежа обаче Максим се превръща в истински диамант, за който сега всички се надпреварват да говорят.

Снимка: fiba.basketball

Никола Саранович (Сърбия)

Новото „златно момче“ на сръбския баскетбол. Възпитаник на школата на ФМП Железник. Типичен шутинг гард, с ръст от 198 см.

Основна фигура в състава на сърбите, които срамно отпаднаха от Дивизия А на 20-годишните през 2021 г., но реагираха като ужилени и спечелиха още следващото лято европейската титла в Дивизия Б, завръщайки се в елита. Основна заслуга имаше именно Саранович, който съсипа конкуренцията в Тбилиси с успеваемост от близо 50% от тройката.

Снимка: fiba.basketball