на живо

"Искаше ми се да играя повече с Везенков"

Бившият треньор на Саша: Той играеше по 35 минути в Олимпиакос, нормално е да не му е лесно

"Искаше ми се да играя повече с Везенков"

Коди Милър-Макинтайър се надява да играе с Александър Везенков в националния отбор на България по време на следващите игрови прозорци от квалификациите за Евробаскет 2025.

Плеймейкърът на Баскония бе гост в специализирания подкаст на basketnews.com, където говори за първия си мач и единствен до момента мач с Везенков, както и за собствената си нагласа за игра.

"Искаше ми се да имаме повече време заедно за тренировки с него, защото той не взе участие в първия мач срещу Румъния в предварителните квалификации за Евробаскет 2025. Играех с топката повече срещу румънците и успях да се справя добре, но когато Везенков се присъедини към отбора и видях на какво е способен в нападение, нямах никакви проблеми той да поема отговорност да реализира.

Думите ми към него бяха: "Ще се опитвам да овладявам борби, да играя защита, аз дори няма да стрелям." Мисля, че в мача срещу Португалия през февруари миналата година той вкара 30 точки. Беше лудост, неговата увереност, колко бързо освобождава топката от ръцете си при стрелба и възможността да реализира. Искаше ми се да имаме повече време, в което да играем и тренираме заедно, защото смятам, че двамата щяхме да сме много трудни за опазване на пик енд рол, ако сме агресивни.

Снимка: Любомир Асенов, LAP.BG

Харесва ми да играя с него. Определено ми се искаше да дойде и помогне в последните мачове, но това няма как да се случи заради НБА и контузията му в момента. Надявам се, че в следващите игрови прозорци тази възможност да се осъществи", допълни гардът.

"Ако трябва да съм честен, начинът, по който винаги мисля, е ден за ден и мач за мач. Все още не мисля колко далече може да стигне националният отбор на България. Имам още много работа преди това от гледна точка на сезона в Лига Ендеса и Евролигата. Предстоят ни още два игрови прозореца, в първият от които трябва да се изправим срещу Черна гора два пъти. Този отбор е много добър и разполага с доста добър гард в лицето на Кендрик Пери.

Снимка: Любомир Асенов, LAP.BG

Предстоят ни двубои с Германия и Швеция, така че имаме още работа за вършене преди да мислим как можем да се конкурираме с другите отбори, когато Везенков дойде. Смятам, че когато той и аз играем заедно в националния отбор, всеки друг тим ще има едно наум срещу нас.

Той е голямата звезда, не аз, но ще играя много здраво. Енергията, усилията и концентрацията, която ние ще предадем, както и останалите играчи, тогава всеки ще играе много добре и с увереност. Когато Саша е част от отбора, това дава повече енергия и спокойствие на останалите, както и смисъл да се борим за нещо повече. Това е баскетболът, всичко може да се случи.

Снимка: Любомир Асенов, LAP.BG
Винаги тая злоба в себе си, правя това в повечето време, независимо какво стане през този сезон. Да кажем, че Баскония стане шампион на Испания и спечели Евролигата, през следващия ще съм ядосан за нещо, било то заради някакви ситуации или нещо, което треньорът ми е казал. Може би хората вече не ме смятат за аутсайдер, но моята настройка е да играя като такъв. Това е и единственият начин, по който мога да го правя", откровен е Коди.

Пред същото издание говори и бившият треньор на Саша в Олимпиакос Йоргос Барцокас.

Действащият MVP на Евролигата Саша Везенков трудно се доказва с екипа на Сакраменто Кингс. Барцокас се опита да обясни трудностите на Везенков в новата среда, като също така призна, че е голям фен на баскетбола отвъд Океана.

Снимка: Reuters

"Мисля, че това е напълно различен свят. Лично аз харесвам НБА толкова много. Гледам по 2-3 мача на вечер. Всяка вечер гледам НБА. Толкова много ми харесва. Манталитентът е напълно различен", отбеляза Барцокас след последната победа на Олимпиакос в Каунас.

До момента Спортист №1 на България за последните две години отбелязва средно 5,6 точки и 2,5 борби в 35 от 59 мача.

В момента 28-годишното тежко крило е извън терените поради изкълчване на десния глезен, получено по време на тренировка на 10 февруари.

"Не подлежи на преговори дали звездни играчи, които получават огромни пари, ще играят по-малко. Те имат своето игрово време, имат позициите, които заслужават, а всички останали идват да докажат потенциала си само за няколко минути", смята Барцокас.

Снимка: Reuters

"Така че Саша, който игра 30-35 минути за Олимпиакос, сега трябва да се докаже за много по-малко време. Не е лесно", подчерта гръцкият специалист.

"Но той е толкова умен, трудолюбив. Наистина вярвам, че той ще бъде успешен дори в тази нова среда."

Везенков подписа тригодишен договор за 20 милиона долара с Кингс след впечатляваща кампания в Евролигата миналата година, където записа средно 17,6 точки, 6,8 борби и 1,9 асистенции.