на живо

Кой е Георги Глушков - новият министър на младежта и спорта?

Първият българин в НБА е част от служебния кабинет на Димитър Главчев

Lap.bg

Георги Глушков ще заеме поста на министър на младежта и спорта. Той ще бъде част от служебното правителство на Димитър Главчев.

Днес (5 април) служебният министър-председател представи списъка си с министри на консултациите при президента Румен Радев с парламентарно представените партии в 49-ото Народно събрание.

Георги Глушков е първият български баскетболист в НБА и президент на родната федерация от 2011 г. насам. 

Той е роден на 10 януари 1960 г. в Трявна. Първите си стъпки в баскетбола прави с Лъсков Ямбол. През 1960 г. преминава в ЦСКА (печели Купата на България през 1981 г.), а след това носи екипите на ботевградския Балкан и варненския Академик (става шампион на България през 1985 г.).

Снимка: Lap.bg

Най-големият успех в кариерата на Глушков е преминаването му в тима на Финикс Сънс. На 25 януари 1985 г. той е изтеглен в драфта на НБА под номер 148. 

Той не е само първият баскетболист, играл в най-силното и атрактивно първенство в света - това на САЩ и Канада, а и първият представител на Източна Европа там. 

Глушков е на 25, не знае нито думичка английски, но е пуснат лично от Тодор Живков. За трансфера му българската държава прибира 200 000 долара. За една година Георги Глушков изиграва 49 мача, сваля 15 кг, за да смени игровата си позиция и да се пробва като леко крило, а накрая хваща самолета обратно към Европа, в търсене на щастието.

Снимка: Lap.bg

Открива го на Апенините, където прави забележителна кариера в отборите на Казерта (печели Купата на Италия и сребърен медал от първенството), Реджо Емилия и Сиена.

Открива и любовта в лицето на италианката Лучия. Двамата имат две дъщери – Андреа, която днес работи като преводач в родния град на майка си – Торино, и Никол, която завършва гимназия в София, а в момента следва биология в Софийския университет "Св. Климент Охридски“.

Снимка: Lap.bg

Семейството се мести за постоянно в София през 2008 г. От 2011 г. Глушков е президент на българската федерация по баскетбол. Два поредни мандата е член на Борда на Европейската баскетболна федерация (ФИБА-Европа) и два поредни мандата е член на Изпълнителното бюро на Българския олимпийски комитет. В периода 2018-2023 е президент на Техническата Комисия на ФИБА-Европа.

На поста министър на младежта и спорта Глушков ще замени Димитър Илиев, който беше част от кабинета на акад. Николай Денков.