на живо

Месец преди световното по баскетбол: готови ли са Филипините да посрещнат най-добрите на планетата? (ВИДЕО)

Трафикът си остава основно предизвикателство пред домакините, но те гарантират, че вече имат 98% готовност първенството да започне

Месец остава до откриването на най-великия спортен форум на планетата за баскетбол – световното за мъже, Филипините изглеждат готови за своето домакинство.

Първенството се открива на 25-и август и продължава до 10-и септември, когато ще бъде излъчен и новият шампион. На този етап, трафикът е най-голямото безпокойство, но пък организаторите уверяват, че имат 98% готовност да се справят и с това предизвикателство.

Филипините домакинстват на Световната купа съвместно с Япония и Индонезия за груповата фаза, но всички елиминации, както и финалната фаза, са в Манила: Philippine Arena в Булакан, Mall of Asia Arena в Пасай Сити и Smart Araneta Coliseum в Кесон Сити.

"Готовността ни наистина е 98% във връзка с неутрализирането на трафика в районите, където ще се провеждат мачовете", казва главният изпълнител Рамон „Татс“ Сузара, който допълва:

"Нашата роля тук е да се уверим, че няма нежелани инциденти и да се уверим, че всички наши делегати и гости на Световната купа, най-гледаното и най-важното спортно събитие за 2023 г. могат да се насладят спокойно на турнира."

Председателят на Филипинската спортна комисия Ричард Бахман предлага 25-и август да бъде провъзгласен официално за национален празник. Така трафикът би бил минимализиран, но решението трябва да бъде взето от местното правителство.

"Обикновено във всяко спортно събитие като Световното първенство ТЕЗИ 2% са финалните щрихи, когато се нанасяте, там поставяте масите, столовете, брандирането", споделя Сузара.

Основната задача, поставена от Борда на директорите на Международната баскетболна федерация – пътуването от от Grand Hyatt Hotel, където ще бъдат настанени всички официални лица – до Philippine Arena в Булакан, е то да не отнема повече от 45 минути. Това все още изглежда като невъзможна мисия за организаторите.

"Мисля, че решихме какъв план бихме искали да симулираме отново, вероятно по време на следващия концерт във Philippine Arena, за да можем да тестваме това", каза Ерика Дай, заместник-директор на събитието.

"Времето, което имаме, за да изведем играчите от хотела, е едно, а друго е удобството на феновете да влизат и излизат от Philippine Arena", продължава Дай.

Philippine Arena има седящи 55 000 места и ще бъде домакин на концерт на корейска група на 13-и август, само 12 дни преди откриването на Световната купа. Очаква се именно това събитие да се тества като генерална репетиция по придвижване до залата и по заемане на местата от публиката.

Притежателите на билети за мачовете във Philippine Arena могат да се възползват от безплатни транспортни услуги от основните транспортни възли, като за събитието са предвидени около 400 автобуса.

В Mall of Asia в същия ден отборите от група D на Мексико и Черна гора ще премерят сили в 16:45 ч., последвани от сблъсъка между Египет и Литва в 20:30 ч.

Манила, заедно с Окинава и Джакарта, ще бъде домакин на груповата фаза от 25 август до 3 септември, преди всички действия да се преместят в Mall of Asia Arena за финалната фаза, започваща на 5 септември.

Сърбия, Китай, Пуерто Рико и Южен Судан също ще видят действия в Araneta Coliseum в група B. САЩ ще се състезават в Mall of Asia срещу Нова Зеландия, Гърция и Йордания в група C.