на живо

Още един се отказа от националния по баскетбол

Сашо Янев няма да играе повече за България

Lap.bg

Александър Янев обяви оттеглянето си от национални отбор по баскетбол. За първия ни отбор повече няма да играят Дий Бост и капитанът Чавдар Костов.

Янев, който през новия сезон ще носи екипа на "Рилски спортист" дебютира в мъжкия тим на България през 2008 г., като изиграва 98 срещи с екипа на страната ни. В тях в 25 е титуляр, като завършва кариерата си с 1730 минути. Вкарал е 611 точки, хванал е 124 бори и е подал 94 асистенции.

"Отново беше горещо лято, градът Ботевград, а годината 2005. Предстоеше лагер на национален отбор U16, на който му предстоеше европейско първенство, а аз бях още на 15 г. Не попаднах в отбора, нямах необходимите качества на този етап, но година по-късно вече бях готов и така до ден днешен... 17 години по-късно. Годината беше 2008, тъкмо се прибрахме от ЕП в Гърция U18, когато ми казаха, че лагерът все още не е свършил за мен? Трябваше да се присъединя в мъжкия национален отбор и лека-полека до ден днешен... 14 години по-късно.

Снимка: Lap.bg

Благодаря на всички треньори, с които съм работил през тези 17 години в националните отбори. Благодаря на всички съотборници за моментите, в които сме били заедно с екипа на България. Благодаря на всички хора, които подкрепят националните отбори по баскетбол, и които винаги са били близо до нас, в хубави и лоши моменти. Благодаря на националния отбор за всички преживяни емоции и моменти. Имах възможността да бъда съотборник с най-добрите играчи, както на България, така и да играя срещу топ играчи в Европа. Благодарен съм ти..., НАЦИОНАЛЕН ОТБОР, за тези 17 години заедно.

Пожелавам на всички да изпитат какво е чувството да облечеш екипа на България, да излезеш на терена и да запееш химна на България пред трибагреника и след като свърши химна, да усетиш и видиш цялото си тяло, колко е настръхнало... Да, така е всеки път, когато си с екипа на родината си и играеш за родината си... Бъдете горди с това!", написа в социалните медии Янев.