на живо

Разрешиха марихуаната в НБА

Историческа стъпка в американския и световен спорт

НБА и Асоциацията на играчите постигнаха споразумение за новия Колективен трудов договор. Той ще влезе в сила от следващия сезон и ще бъде с продължителност от 7 години.

Една от най-любопитните промени в новия контракт е премахването на марихуаната от списъка със забранените субстанции. Това ще позволи на баскетболистите да употребяват трева, без да рискуват правата им да бъдат спирани.

Това е историческа стъпка в американския и световен спорт. Според последното споразумение (между 2017 г. и 2023 г.), марихуаната е забранена и носи наказание от 5 мача, ако има три положителни проби.

В никоя голяма лига в Съединените щати това не е позволено, а според различни източници повече от половината играчи в НБА са пушили трева.

В новия договор е заложено и провеждането на турнир през сезона. Всеки играч от отбора, който го спечели, ще получи чек за $500 000, а финалистите в надпреварата ще изиграват по 83 мача в редовния сезон. Резултатите ще се зачитат и за крайното класиране в редовния сезон, а във финалната осмица на турнира ще се играе на директни елиминации в един мач на неутрален терен.

Друга новост в Колективния трудов договор е въвеждането на изискуем минимум изиграни мачове за спечелването на индивидуална награда - 65 срещи.

Ще бъдат затегнати допълнително и правилата за тавана на заплатите, като тимовете, които го надвишават, ще трябва да плащат допълнителни такси. Отборите, които се справят с бюджета, ще бъдат поощрявани с по-голяма свобода при извършването на сделки.

Според ESPN друга новост е, че отборите ще могат да предлагат повече пари на собствените си състезатели, когато те преподписват. Увеличението ще бъде от сегашните 120% на 140%.