на живо

Русия освободи Бритни Гринър, размени я за Търговеца на смъртта

Американската баскетболистка бе осъдена на 9 години затвор

 

Русия освободи американската баскетболистка Бритни Гринър! Двукратната олимпийска шампионка се завръща у дома, след като беше разменена за един от най-известните наркотрафиканти и оръжейни търговци в света - Виктор Бут.

Преговорите между Русия и САЩ продължиха няколко месеца, а в тях се включи лично американският президент Джо Байдън.

Снимка: Reuters

Бут, наричан Търговеца на смъртта, е бивш офицер от съветските военновъздушни сили. Той беше екстрадиран от Тайланд в САЩ през 2010 г. след спецоперация на Американската агенция за борба с наркотиците (DEA).

32-годишната Гринър беше задържана от руските власти през февруари, броени дни преди инвазията в Украйна, по обвинение за внасяне на масло от канабис в страната. Тя бе арестувана на летище "Шереметиево" и остана зад решетките, докато се гледа делото.

Тогава случаят още повече обтегна отношенията между САЩ и Русия. Гринър се призна за виновна, но отрече умишлено да е нарушила закона.

Снимка: Reuters

Делото срещу нея започна на 1 юли в покрайнините на Москва и завърши през ноември, с 9-годишна присъда, след което тя беше изпратена в наказателна колония в отдалечен регион югоизточно от руската столица.

Освен двукратна златна олимпийска медалистка с националния отбор на САЩ, високата 206 см Бритни Гринър е и световна шампионка, като има зад гърба си и 8 участия в "Мача на звездите" в женската НБА отвъд Океана. За последно Гринър беше част от тима на "Екатеринбург" в Русия, където играеше извън сезона в WNBA.

Снимка: Reuters

Бритни Гринър е едно от най-големите имена в женския баскетбол в наши дни и емблематична фигура в състава на "Финикс Меркюри". Тя е два пъти реализатор №1 в WNBA, два пъти е №1 по чадъри в WNBA и два пъти е избирана за най-добър защитник на годината.