на живо

Шеф в ЦСКА: Отборът ще го има

Ще гърмят отбор след отбор заради удара по бетинг компаниите

Роберт Гергов турболенцията в баскетболния ЦСКА. Първоначално стана ясно, че един от членовете на Управителния съвет – Александър Чакмаков е хвърлил оставка, а след това си тръгват и двама от чужденците – Кейлъб Уесън и Брандън Йънг.

Гергов излезе с официална позиция, в която коментира оставката на Чакмаков, напрежението в редиците на „червените“ и раздялата с двамата американци.

"Като шампион с ЦСКА, капитан на отбора и национален състезател зная, че преди важен мач е необходимо спокойствие. При възможност играчите се изпращат в лагерна обстановка, за да се концентрират за предстоящата среща.

За съжаление преди двубоя срещу лидера Черноморец нашият тим бе лишен от нужното спокойствие. Недоумявам защо Сашо Чакмаков реши лично да информира медиите за своето напускане в събота вечер. Кому бе нужно това бързане? Кой имаше интерес в ЦСКА да има напрежение?

Съжалявам за това негово решение, никой не може и няма да отрече приноса му за възстановяването на залата и възраждането на БК ЦСКА. Сигурен съм, че Сашо може да бъде полезeн на ЦСКА и без да e част от УС.

Аз оставам, защото имам ангажимент към момчетата, треньорите и децата в школата. Ще направя всичко по силите си ЦСКА да излезе от ситуацията с боеспособен състав и нито лев задължения. Ние сме ЦСКА и не можем да си позволим друго, освен безупречна репутация.

ЦСКА ще го има! Предупредиха ни, че идват трудни времена и ние сме длъжни да вземем мерки. Разочаровани сме, че трябва да се разделим с някои добри играчи и вероятно да отстъпим от шампионските си амбиции. Но явно това е съдбата на баскетболния ЦСКА вече повече от 30 години. Работим в ръководството да влязат млади хора, които ще влеят нова енергия и ЦСКА скоро ще бъде шампион."

В школата ни расте страхотно поколение, някои ще трябва да станат мъже по-рано от планираното, но в крайна сметка всеки трябва да хване шанса си. И не на последно място - уверен съм, че в клуба скоро ще влязат хора, които знаят как да върнат публиката в залата. Видяхме на волейболния финал каква любов и подкрепа получиха момичетата от трибуните. Това е ЦСКА!", е позицията на Гергов.

Вчера "червените" загубиха със 79:84 от Черноморец, а след мача треньорът на ЦСКА Росен Барчовски говори за предстоящите проблеми в българския спорт заради "удара по бетинг компаниите".

По-рано по темата говори и президентът и треньор на волейболния ЦСКА Александър Попов.

"Всички в спорта и около него знаят, че от години наред точно тези бетинг компании помагат и издържат спорта.

Най-лесно е да се ударят с тези увеличени налози от държавата. Но зад тях стоят стотици спортисти и отбори и това рефлектира върху българския спорт. Ако има мислене, ще се сети, че държавата взима едни милиони от тях, но от другата страна какво?!

Аз съм бил за кратко там, 30 милиона влизаха в спортното министерство, и тези, които добавяха към бюджета бяха бетинг компаниите. Нещата са зависими, трябва да се направи продукт. Който гледа Евролига, баскетбол, знае, че и Партизан, и Цървена звезда също се спонсорират от бетинг компании.

За да се създаде продукт, трябва да се направят условия от държавата. В цяла София има две зали, в които се играе. Трябва финансиране.

Препоръчвам на министъра на спорта да излезе и да каже, че има приоритетни спортове. Да, има такива с успехи, но и социални такива, които в цял свят се занимават с тях милиони хора. Ще гърмят отбор след отбор, разочарования, и нищо няма да постигнем.

Смятам, че ще успеем да завършим лигата с 12 отбора, макар да ще е трудно", е мнението на Барчовски.