на живо

Турция продължава на ЕвроБаскет

Полицията не може да идва в нашата съблекалня и да напада нашите играчи, бесен е Ергин Атаман

Lap.bg

Старши треньорът на националния отбор на Турция по баскетбол за мъже Ергин Атаман заяви, че страната ще продължи участието си на европейското първенство в Грузия. Турция е сред съперниците на България в група А на шампионата, който се провежда в Тбилиси.

След драматичния двубой с Грузия в неделя вечер, от турската баскетболна федерация заплашиха, че ще се оттеглят от първенството. Домакините победиха след две продължения, а след двубоя се разбра за бой между един от турските национали Фуркан Коркмаз, който бе дисквалифициран в хода на двубоя и трима играчи от Грузия, плюс хора от охраната на залата.

Атаман, който също получи дисквалификация в мача, критикува остро Международната федерация по баскетбол (ФИБА) и домакините на група „А“ от Грузия.

„Не, не мислим да отказване от турнира. Разбира се, ако нещата продължат така, тогава не можем да играем баскетбол. Говорихме с останалите отбори за ситуацията. Всички се оплакват. Ако нямаме охрана, тогава ще помислим за това с нашата федерация. Полицията не може да идва в нашата съблекалня и да напада нашите играчи. Коркмаз влезе в бой, но е добре. Но човекът от щаба ни, който се е опитал да го защити, е пострадал. По време на мача не знаехме. Разбрах, когато отидох в съблекалнята и чух гласовете. Грузинската полиция буташе нашите играчи в съблекалнята. Моите състезатели обаче са добре, както и Коркмаз. Само си помислете, ако това се случи в НБА“, категоричен бе Ергин Атаман.

Снимка: Lap.bg

Късно снощи и ФИБА обяви позицията си след инцидентите на 4 септември. Протестът от турската страна за изгубените 22 секунди в срещата е отхвърлен, а разследването за сблъсъка между състезатели от двата тима в коридорите на „Тбилиси Арена“ продължава и след края му ще бъдат взети съответните мерки.

„След края на мача Турската баскетболна федерация подаде контестация относно грешка при измерването на времето (часовникът за играта продължава да върви 22 секунди, докато играта вече е спряна)“, започва изявлението. „След като прегледа всички представени материали и доказателства, съдията от Дисциплинарната комисия на ФИБА Евробаскет постанови: Въпреки, че наистина има грешка при измерването на времето в четвъртата част на мача, Турската баскетболна федерация не успя да установи в протеста си, съгласно официалните баскетболни правила, че при липсата на тази грешка, със сигурност би се стигнало до различен резултат в мача. Вследствие, протестът по отношение на резултата в срещата беше отхвърлен“, гласи още позицията на ФИБА Европа.

„Колкото до обвиненията от двете федерации във връзка с действия в зоната на отборите в залата, включващи играчи и членове на делегациите от двата тима, в момента тече разследване. След приключване на разследването, компетентните органи на ФИБА ще вземат решение относно съответните приложими дисциплинарни мерки“, завършват в изявлението си от европейския клон на Международната централата по баскетбол