на живо

1600 полицаи пазят протеста преди България - Унгария (ВИДЕО)

БФС и СДВР: Всичко започна по препоръка на УЕФА

1600 полицаи пазят протеста преди България - Унгария (ВИДЕО)
 

Близо 1600 полицаи ще пазят обществения ред покрай европейската квалификация България - Унгария, около чието провеждане се разрази скандал заради готвения протест на фенове срещу управлението на БФС.

Това стана ясно от съвместен брифинг на СДВР и БФС. Те подчертаха, че забраната за присъствие на публика е по препоръка на УЕФА поради риск от ексцесии.

СДВР ще обособи зона за протеста, за да "гарантира, че провеждането на футболната среща няма да бъде опорочено". Същевременно 3 охранителни фирми ще се грижат за сигурността на ст. "Васил Левски".

"Ще положим всички нужни мерки за опазване не само на футболната среща, но и за мероприятията, които вероятно ще възникнат около стадиона. Ще бъде създадена нужната организация за опазване на обществения ред преди, по време на и след мача."

"Наясно сме със заявеното във Фейсбук мероприятие под формата на протест. Ще вземем нужните мерки, ще има зона за сигурност, може да се наложи и спиране на движението около стадиона."

"Имаме само една цел, а тя е да не се опорочи провеждане на футболната среща. Призоваваме гражданите, които имат конституционното си право на протест, да го правят по мирен начин. Ние ще обособим зона за този протест, но молбата ни е да не се стига до ексцесии. Гарантираме, че ще има необходим брой полицейски служители, които ще опазят обществения ред. На терен ще имаме около 1600 служители."

"Цялата първоначална информация за протестите беше в социалните мрежи. Кратък е периодът от време, за да можем с колегите да преценим каква ще е бройката на участниците. Ще проведем работна среща със самия организатор на протеста, който е представител на столичен клуб. Тя е днес в 16:30 ч., а след нея ще имаме повече яснота около готвените мероприятия."

"Ние нямаме пряк ангажимент за охрана на футболната среща. Това е задача на три охранителни фирми, които организаторът е наел. Ако се наложи обаче, ще окажем съдействие на тези фирми. Нашата задача е футболни фенове да не приближават входовете на стадиона."

"Когато има мероприятие от подобен мащаб, СДВР набира нужната информация и предоставя своето становище на организаторите на събитието, както бе и в този случай. В нито един момент СДВР не е изразило мнение, че не може да осигури безопасността на мача. Бяхме готови да помогнем и на колегите от Пловдив, ако срещата се бе провела там.", обяви главен инспектор Иван Георгиев от СДВР.