на живо

1600 полицаи пазят протеста преди България - Унгария (ВИДЕО)

БФС и СДВР: Всичко започна по препоръка на УЕФА

1600 полицаи пазят протеста преди България - Унгария (ВИДЕО)

Близо 1600 полицаи ще пазят обществения ред покрай европейската квалификация България - Унгария, около чието провеждане се разрази скандал заради готвения протест на фенове срещу управлението на БФС.

Това стана ясно от съвместен брифинг на СДВР и БФС. Те подчертаха, че забраната за присъствие на публика е по препоръка на УЕФА поради риск от ексцесии.

СДВР ще обособи зона за протеста, за да "гарантира, че провеждането на футболната среща няма да бъде опорочено". Същевременно 3 охранителни фирми ще се грижат за сигурността на ст. "Васил Левски".

"Ще положим всички нужни мерки за опазване не само на футболната среща, но и за мероприятията, които вероятно ще възникнат около стадиона. Ще бъде създадена нужната организация за опазване на обществения ред преди, по време на и след мача."

"Наясно сме със заявеното във Фейсбук мероприятие под формата на протест. Ще вземем нужните мерки, ще има зона за сигурност, може да се наложи и спиране на движението около стадиона."

"Имаме само една цел, а тя е да не се опорочи провеждане на футболната среща. Призоваваме гражданите, които имат конституционното си право на протест, да го правят по мирен начин. Ние ще обособим зона за този протест, но молбата ни е да не се стига до ексцесии. Гарантираме, че ще има необходим брой полицейски служители, които ще опазят обществения ред. На терен ще имаме около 1600 служители."

"Цялата първоначална информация за протестите беше в социалните мрежи. Кратък е периодът от време, за да можем с колегите да преценим каква ще е бройката на участниците. Ще проведем работна среща със самия организатор на протеста, който е представител на столичен клуб. Тя е днес в 16:30 ч., а след нея ще имаме повече яснота около готвените мероприятия."

"Ние нямаме пряк ангажимент за охрана на футболната среща. Това е задача на три охранителни фирми, които организаторът е наел. Ако се наложи обаче, ще окажем съдействие на тези фирми. Нашата задача е футболни фенове да не приближават входовете на стадиона."

"Когато има мероприятие от подобен мащаб, СДВР набира нужната информация и предоставя своето становище на организаторите на събитието, както бе и в този случай. В нито един момент СДВР не е изразило мнение, че не може да осигури безопасността на мача. Бяхме готови да помогнем и на колегите от Пловдив, ако срещата се бе провела там.", обяви главен инспектор Иван Георгиев от СДВР.

"Изключително добре работим с органите на реда. Организацията на една международна среща е сложна, защото могат да възникнат ситуации за дългосрочни и неприятни последици. Доста преди провеждането на един мач има срещи, а резултатите от тях се предоставят на УЕФА. Според разпоредбите на централата, ако има притеснения за безопасността на един мач, УЕФА трябва да бъде уведомена, а след това от администрацията на европейската централа взимат решенията.", заявиха от БФС.

"УЕФА реши и препоръча един стадион, а след това върна мача на "Васил Левски". УЕФА също прави своите анализи, те са запознати с опасностите си и взимат решения на база и на свои проучвания. Има си протокол и екипи за провеждането на такива мачове, подобни решения не се взимат лесно."

"Имаше съмнение от нерегламентирани прояви, които застрашават срещата. Няма как да сме сигурни, че този протест ще бъде мирен, това бе становище и на МВР, не може да коментираме тяхното становище. Ние няма как да поискаме да бъде затворен стадионът. Това е препоръка на УЕФА, прочетох ви наредбите на централата. Аз не мога да ги питам защо препоръчват нещо. Да не влизаме в спор дали ние или СДВР са виновни. Не ме учудва този спор, все пак има хора, които все още не са убедени, че земята е кръгла."

"Подчертаваме, че това е препоръка на УЕФА на база на информацията, която централата сама е събрала и след анализ на риска е издала тази препоръка. Администраторът на международните срещи решава на база на данните, с които разполага."

"Забравя се, че футболът стана строго регламентирана правна дейност. Отварям наредбата, в която пише, че трябва да предоставим резервен стадион, заради което предложихме Арена Арда."