на живо

51 години без непрежалимите Гунди и Котков

Футболна България прекланя глава пред легендарните играчи

51 години без непрежалимите Гунди и Котков

Днес (30 юни) България отбелязва черен ден за футбола. Преди 51 години този свят след тежка катастрофа с прохода Витиня напускат Георги Аспарухов - Гунди и Никола Котков.

Двамата играчи на "Левски" пътуват към Враца за юбилeен мaч пo cлучaй 50-гoдишнинaтa нa местния "Бoтeв". Автомобилът "Алфа Ромео", управляван от Гунди, се блъска челно в резервоара на ЗИЛ със софийска регистрация. Колата се възплaмeнявa. Автомобилът и пътницитe в нeя изгарят. 

Трагичната новина за смъртта на Аспарухов и Котков шокира цяла България. Двамата вече са се превърнали в абсолютни любимци на феновете на "Левски". Заедно носят синята фланелка от 1969 до 1971 г.

С 200 мача и 125 гола Аспарухов е легенда на "Левски". Преди да стане част от "сините" Котков прекарва няколко години в "Локомотив" София, с който изиграва над 270 мача и вкарва повече от 140 гола, като става и шампион през 1963/64 г. 

Над 500 000 души се стичат на поклонението - тъжни, плачещи, сбогуващи се с двете легенди, които могат да изчезнат физически, но завинаги ще останат като спомен за по-възрастните и пример за младите!

Поклон пред Гунди и Котков!