на живо

България е гробница за млади футболисти

От отборите в топ 6 единствено Левски и Локо Пловдив имат в съставите си млади играчи, които получават игрово време

В края на миналия месец направих калкулация, че едва 76 футболисти, които имат само българско гражданство, са били титуляри в отборите си в Първа лига в конкретния кръг.

Написах публикация по темата, за да стане ясно, че възможностите за професионална реализация на българските играчи е минимална. Оказва се обаче, че положението при младите състезатели е още по-тежко.

След анализ на данните от началото на настоящия сезон открих, че клубовете разчитат едва на 20 състезатели под 21 години. Избраната възраст не е случайна. Приблизително това е пределът за трансфериране на български футболист в посока Западна Европа.

От отборите в топ 6 единствено Левски и Локомотив Пловдив имат в съставите си млади играчи, които получават игрово време. За „сините“ редовно играе 18-годишният вратар Пламен Андреев, който към момента няма алтернатива, а периодично минути в игра записва и Марин Петков.

Към сметката можем да добавим и Асен Митков, който често получава между 2 и 15 минути на терена. В Локомотив Пловдив) за основен играч сред по-младите можем да броим само Тодор Павлов.

Ботев Пловдив, в чийто състав по принцип трудно попадат българи, реши през зимния трансферен прозорец да инвестира 300 000 евро (според „Трансфермаркт“) в юношата на Септември Красиан Колев, който записва достатъчно игрови минути.

На най-много играчи до 21 години разчита треньорът на Славия. Титулярен вратар е Светослав Вуцов, който през идния месец ще прехвърли горепосочената възраст. Достатъчно игрово време получават също Велко Йеленкович (който е с двойно гражданство), Чунг Тханг Нгуен До и Кристиян Стоянов.

Друг отбор от средата на класирането в Първа лига Локомотив София разчита само на един млад футболист – Лука Иванов.

В съставите от дъното на таблицата играят сравнително редовно половината от младите футболисти в Първа лига: Септември – Мартин Петков (роден 2002 г.) и Симеон Александров; Спартак Варна – Велислав Боев; Берое – Васил Василев; Ботев Враца – Петър Кепов и Мирослав Маринов; Хебър – Богомил Божуркин, Стилян Стоичков, Марк-Емилио Папазов; Пирин – Мартин Бачев.

Има и други играчи с минути в Първа лига, но те не са достатъчно, за да очертаят тенденция, че отборите им реално разчитат на тях.

Талантливи футболисти в България има, но с тях не се работи правилно, малко клубове инвестират в развитието им и накрая само единици получават шанс за изява в Първа лига.

Конкурентоспособността на българските футболисти е толкова ниска, че трябва да бъдем доволни, ако поне двама от изброените по-горе 20 състезатели получат шанс за кариерно развитие в Западна Европа.

Автор: Виктор Кирков, спортен мениджър и социален предприемач