на живо

България смълча 20 000 враждебни македонци в Скопие

Кирил Десподов носи победата и второто място в групата на Лигата на нациите

България удари Северна Македония с 1:0 в последния си мач от Лигата на нациите. Победата дойде в изключително враждебна обстановка - близо 20 000 по трибуните на стадион "Тоше Проески" освиркаха мощно родния химн, а през целия мач ехтяха грозни обиди като "бугари-татари" и "цигани". 

Националите играха на ниво и при втория си двубой под ръководството на сръбския селекционер Младен Кръстаич. В петък те сразиха с 5:1 Гибралтар в Разград, а благодарение на трите точки в Скопие изместиха македонците от второто място в групата и избегнаха унизителната участ да бъдат в компанията на футболните джуджета в пета урна при жребия за Евро 2024.

Единственото попадение отбеляза капитанът Кирил Десподов след бърза атака и ювелирно подаване на Радослав Кирилов малко след почивката. Още в 15-ата минута домакините останаха с човек по-малко, след като Тодор Тодороски влезе много грубо с бутоните в коляното на Марин Петков и австрийският рефер Юлиан Вайнбергер му показа червен картон, като ситуацията беше потвърдена с VAR.

Антон Недялков беше близо до удвояване на резултата, но след удара му с глава топката беше избита от голлинията. Македонците се вдигнаха на щурм и имаха няколко добри положения пред вратата на Даниел Наумов, но така и не успяха да се разпишат пред своите фенове и трябваше да се задоволят единствено с провокации и груби изяви.

Така българският тим сложи край и на серията си от 22 мача без победа при гостуване. Тя започна през 2018 г., когато за последно сломихме Словения с 2:1.